Моравецький та Шмигаль у Києві обговорили новий газопровід між Польщею та Україною

Країни хочуть передавати більші обсяги газу.  

kmu.gov.ua

Україна та Польща можуть побудувати новий газопровід, щоб передавати великі обсяги газу. Про це на брифінгу у Києві повідомив польський прем'єр-міністр Матеуш Моравецький.

- Ми говорили про розширення пропускної спроможності із заходу на схід, будівництво газопроводу, яке могло б передавати великі обсяги газу в найближчому майбутньому, - сказав він на брифінгу, передає DT.UA.

Згідно з повідомленням прес-служби Кабміну, глава українського уряду Денис Шмигаль сказав, що країни вважають перспективним імпорт газу з Польщі, зокрема з польського LNG-терміналу, а також зберігання природного газу польськими та європейськими компаніями у підземних сховищах газу України.

Також глави урядів обговорили подальшу протидію реалізації російського газопроводу до Німеччини «Північний потік-2».

- Не можна, з одного боку, висловлювати солідарність із Україною, а іншою рукою підписувати сертифікаційні документи "Північного потоку-2". Це не личить, - цитує Моравецького "Інтерфакс-Україна".

Денис Шмигаль додав, що з ініціативи президентів України та Польщі прем'єри розпочали діалог про швидкісну залізницю між Києвом та Варшавою, а також обговорили розвиток нових пунктів пропуску між країнами.

До речі

У вересні 2021 року гендиректор компанії "Оператор ГТС України" Сергій Макогон говорив, що є кілька варіантів використання газотранспортних систем України та Польщі, які можуть завадити "Газпрому" диктувати умови у Європі. Один з них полягає в тому, що Польща купуватиме скраплений газ через свій LNG-термінал на березі Балтійського моря в місті Свиноуйсьце і через інтерконектор постачати українським ПСГ, звідки він може розподілятися по Європі.

Макогон зазначив, що між Україною та Польщею вже існують діючі газопроводи, які дозволяють обмінюватися газом обсягом до 7 млрд кубометрів на рік. Проте польська сторона має технічні проблеми з постачання значних обсягів газу до України. За його словами, Польща зацікавлена у проекті, оскільки готується повністю відмовитися від постачання газу з РФ.