Телескоп Hubble сфотографував дивну карликову галактику в сузір'ї Живописець

Мініатюрна галактика може дати астрономам цінне уявлення про загальну еволюцію галактик.

esahubble.org

Космічний телескоп Hubble зробив знімки дивної карликової галактики NGC 1705 у сузір'ї Живописець. Про це повідомляє "Обсерваторія".

Знімок було зроблено за допомогою ширококутної камери Wide Field Camera 3 (WFC3), зазначають астрономи. Ця мініатюрна галактика знаходиться у південному сузір'ї Живописець (лат. Pictor) приблизно за 17 мільйонів світлових років від Землі.

– NGC 1705 – це космічний дивак: він невеликий, неправильної форми, і нещодавно у ньому відбулося формування зірок, відоме як спалах зореутворення, – зазначили вчені.

За словами вчених, NGC 1705 та інші карликові неправильні галактики, подібні до неї, можуть дати цінне уявлення про загальну еволюцію галактик.

- Карликові неправильні галактики зазвичай містять кілька елементів, відмінних від водню або гелію, і вважаються схожими на ранні галактики, які населяли Всесвіт, - повідомляють астрономи.

Завдяки новим даним вчені сподіваються розкрити схему взаємодії між зірками, зоряними скупченнями та іонізованим газом у сусідніх галактиках, що утворюють зірки.

Сузір'я Живописець – невелике сузір'я південної півкулі, розташоване між зіркою Канопуса та Магеллановою туманністю. Містить 49 зірок. Відкривачем цього об'єкта є британський астроном Джон Гершель, який уперше спостерігав його 5 грудня 1834 року.

Раніше космічна рентгенівська обсерваторія Chandra Національного управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) сфотографувала спіральну галактику Месьє 94 у сузір'ї Гончі Пси.