Володимир Зеленський: Якщо почнеться війна, армія якої країни буде готова захищати нас? Ніякої

Президент Зеленський пояснив, чому деякі країни не хочуть приймати Україну до НАТО.

REUTERS

Президент Володимир Зеленський вважає, що деякі країни проти членства України в НАТО, тому що у разі війни Альянс буде зобов'язаний захистити нашу країну. У поточній ситуації жодна країна світу не захищатиме нас у разі військового вторгнення Росії. Про це Зеленський сказав під час спілкування з іноземними журналістами у Києві, обговорюючи перспективи вступу України в НАТО

- Інших союзів щодо безпеки та оборони, крім НАТО, ми не чуємо. Якщо держави готові забезпечити нам такий союз та надати реальну потужну допомогу в складний момент, то ми готові. Я навіть скажу, що ми працюємо над такими договорами. Вибачте цей приклад. Якщо почнеться війна, про яку ми тут говоримо, армія якої країни буде готова захищати нас? Ніякої. Цього не буде. І це дуже страшно. Для НАТО. Бо якщо Україну взяти в НАТО, то, якщо потім щось трапиться, її треба буде захищати. І це дуже серйозні виклики для НАТО. Якщо розпочнеться в Україну повномасштабна війна, але вона розпочнеться і на кордонах деяких країн НАТО, - заявив Зеленський.

Президент вважає, що Україна через загрозу з боку РФ має отримати найближчим часом чітку відповідь щодо перспектив членства в НАТО.

- Ми хочемо конкретики, нам на щось треба розраховувати… Тобто, скажіть причини. Ну, ми не в НАТО – так скажіть, що ми не в НАТО. Скажіть відкрито: ми ніколи там не будемо... Коли ми будемо в НАТО, залежить зараз не від України, на жаль, - сказав президент.

Наприкінці грудня Росія висунула США та НАТО вимоги щодо «гарантій безпеки». Однією із них була відмова від прийняття України до Північноатлантичного альянсу. США відмовили Росії у цих вимогах.