Члени української делегації в ПАРЄ застрягли в Європі через скасування нічних рейсів до Києва

Про затримку свого літака повідомили нардепи Олексій Гончаренко та Марія Мезенцева.

facebook.com/alexeygoncharenko

Депутати Верховної Ради, які повертаються до Києва з січневої сесії ПАРЄ, застрягли в Європі через те, що авіаконцерн Lufthansa та низка інших європейських авіакомпаній почали скасовувати нічні рейси до української столиці. Про затримку свого літака в соціальних мережах повідомили нардепи Олексій Гончаренко (ЄС) та Марія Мезенцева (Слуга народу).

- Вітання з аеропорту Франкфурта! Сьогодні я проведу тут багато годин. Все завдяки німецькій авіакомпанії Lufthansa (окреме привітання їм). Як виявилось, останній тиждень рейс Франкфурт-Київ, що вилітає о 17:10, відкладають. А люди змушені чекати понад 12 годин у аеропорту. Як компенсацію пропонують ваучер – 10 євро на їжу. Найцікавіше, що про це нікого не попереджають. Тобто рейси переносять уже тиждень, але ти дізнаєшся про це, заходячи до аеропорту за дві години до вильоту. І знаєте, яка причина затримок та багатогодинних очікувань пасажирів? Екіпажу небезпечно ночувати у Києві! - написав Гончаренко у Фейсбуці.

Марія Мезенцева зазначила у Телеграм-каналі, що вчорашній рейс Франкфурт-Київ о 17:10 вилетів за 14 годин. Сьогоднішній літак, за її словами, затримують п'ять годин.

- Тиждень так... Ми їхали автобусом зі Страсбурга і по дорозі отримали це повідомлення. Німецькі cabin crew/члени екіпажу бояться залишатися у Києві ночувати – ви таке уявляєте??? - обурилася голова української делегації у ПАРЄ.

Що трапилося

23 січня "Європейська правда" написала з посиланням на пасажирів, що Lufthansa почала переносити нічні рейси до Києва на тлі побоювань про напад Росії. 24 січня avianews.com з посиланням на дані онлайн-радару flightradar24.com повідомили, що Swiss, Austrian Airlines та KLM змінили свій графік польотів до Києва так, щоб їхні літаки та екіпажі не залишалися на ніч в Україні. Замість перенесення вечірніх рейсів до Києва також може бути скасовано ранкові з української столиці.

26 січня в авіакомпанії KLM підтвердили, що відмова від нічної стоянки у Києві пов'язана з роботою системи управління безпекою, яка оцінює ризики. Вона дозволяє авіакомпанії у щоденному режимі вибирати безпечні та оптимальні маршрути.