Кулеба назвав основний план Росії щодо вторгнення до України

Глава МЗС закликав Захід зміцнити оборонну співпрацю з Києвом.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив про необхідність зміцнення західними країнами військового та оборонного співробітництва з Україною, оскільки саме зараз "настав час для використання жорсткої сили". Про це пише The Guardian.

- Хоча я великий шанувальник м'якої сили, я боюся, що наразі дійсно настав час для використання жорсткої сили, - заявив Кулеба на брифінгу в Копенгагені за підсумками зустрічі з головою МЗС Данії.

За його словами, нині основна стратегія Росії полягає у дестабілізації ситуації в Україні, зокрема з використанням елементів гібридної війни, таких як кібератаки та кампанії дезінформації.

- Кількість російських військ стає все більшою, але ми вважаємо, що наразі план Росії полягає в тому, щоб використовувати загрозу застосування сили, аби дестабілізувати Україну зсередини, посіяти паніку та змусити нас піти на поступки", - цитує слова Кулеби "РБК-Україна".

Як зазначив міністр, Україна готується до будь-яких можливих сценаріїв, а також вживає всіх заходів, щоб не дозволити РФ реалізувати свій план.

- Наш головний пріоритет - не дозволити Росії реалізувати її основний план, але Україна готова до будь-яких сценаріїв, ми не повинні виключати нічого, але ми розуміємо, що військова операція - це те, що вони поки що тримають у кишені, вони не вдаватимуться до цього до використання інших варіантів, – сказав він.

У той же час глава МЗС оцінив позитивно підсумки зустрічі радників лідерів "нормандської четвірки", оскільки Росія виявила готовність продовжити переговори в Берліні.

- Хороша новина полягає в тому, що радники домовилися зустрітися в Берліні за два тижні, а це означає, що як мінімум найближчі два тижні Росія, швидше за все, залишиться на дипломатичному шляху, - наголосив він.

Що стосується заяви представника Росії Дмитра Козака про те, що РФ очікує на позицію Києва щодо переговорів з "представниками" так званих "ДНР" і "ЛНР", то український міністр виключив можливість таких діалогів.

- На жаль, найбільша вимога, яка є у Росії, це щоб Україна безпосередньо вела переговори з російськими маріонетками в Донецьку та Луганську, а не з Росією. Цього не буде, це справа принципу, – зазначив Кулеба.

Зустріч у "нормандському" форматі відбулася в Парижі 26 січня. У ній взяли участь радники лідерів України, Росії, Німеччини та Франції. Вперше з 2019 року сторонам вдалося погодити документ – учасники переговорів затвердили комюніке щодо дотримання режиму припинення вогню на Донбасі. Також представники "нормандської" четвірки домовилися про наступну зустріч - вона пройде через 2 тижні у Берліні.