У МОЗ відповіли на запитання про вакцинацію при остеохондрозі, ревматоїдному артриті та діалізі

Співробітники відомства пояснили, чи варто вакцинуватися під час прийому тих чи інших медикаментів.

MasterTux із сайту pixabay.com.

Українські громадяни звернулися до МОЗ з питаннями щодо протипоказань до вакцинації. Відповіді на запитання з'явилися у Фейсбуці Міністерства охорони здоров'я України.

"Чи слід вакцинуватись, якщо проходите діаліз?" "Чи дозволено вакцинуватися при остеохондрозі?" МОЗ спільно з INSCIENCE підготували щотижневі відповіді на найпопулярніші питання з вакцинації. Не сумнівайтесь, вакцинуйтеся та захистіть себе від тяжкого перебігу COVID-19, госпіталізації чи смерті!" – закликали у пості.

Про вакцинацію при остеохондрозі

"Людям з остеохондрозом важливо вакцинуватись, щоб захистити себе від COVID-19. Вони ризикують отримати тяжкий перебіг хвороби", - сказано у повідомленні.

Про вакцинацію при ревматоїдному артриті, прийомі метоприксату та метипреду

"Ревматоїдний артрит та прийом цих препаратів – не протипоказання до вакцинації. Проте лікування може зменшити ефективність вакцини. Таким пацієнтам рекомендовано додаткову дозу", - наголосили у відомстві.

Хто може отримати бустерну дозу вакцини від COVID-19

"Бустерну дозу можуть отримати всі люди старші за 18 років через шість місяців після того, як вони прищепилися двома дозами будь-якої схваленої в Україні вакцини від COVID-19 або однією дозою вакцини Johnson".

Чи можна вакцинуватися при проходженні діалізу

"Люди на діалізі ризикують дуже важко перенести COVID-19, їм показано вакцинацію. Вакцини для них безпечні", - заявили в МОЗ.