Плани Верховної Ради: звільнення голови ФДМ та ЗРК для тероборони

rada.gov.ua/Сергій Ковальчук ("Голос України").

Ще у понеділок, 24 січня, на засіданні Погоджувальної ради голів депутатських фракцій та груп обговорювалося, що четвер стане ударним днем. Спочатку 27 січня " слуги народу " хотіли у другому читанні розглянути президентський законопроект про економічний паспорт, подвійне громадянство та розширення мовлення телеканалу "Дом". Але в результаті четверговий порядок денний максимально вихолостили від важливих та резонансних законів. Опозиційні депутати пояснюють це тим, що команда влади не має достатньої кількості голосів для прийняття таких законопроектів, ось їх поки що і зняли з розгляду.

Тож у результаті мають намір розглядати народні депутати 27 січня. У четвер пленарний день депутати розпочнуть із розгляду кадрового питання. Першим питанням на порядку денному стоїть проект ухвали про звільнення голови Фонду держмайна Дмитра Сенніченка. Ще 16 листопада 2021 року чиновник написав заяву про відставку за власним бажанням. У ЗМІ було багато інформації, що на такий крок Сенніченко наважився добровільно-примусовому порядку. Прізвище спадкоємця Сенніченка ще остаточно не відоме. Кулуарно обговорювалося, що місце голови ФДМ може посісти народний депутат від фракції "Слуга народу" Андрій Мотовиловець чи Олексій Мовчан.

Далі у першому читанні депутати планують розглянути законопроект №5583 – про внесення змін до закону про статус ветеранів війни. У першому читанні парламентарі розглянуть законопроект про розвиток бджільництва.

Згодом народні обранці візьмуться за затвердження календарного плану роботи сьомої сесії Верховної Ради поточного скликання. Передбачається, що чергова сесія відкриється 1 лютого, а закриється 22 липня. У режимі пленарних засідань депутати опрацюють 10 пленарних тижнів.

У другому читанні парламентарі хочуть розглянути законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення порядку розробки, ухвалення та впровадження авіаційних правил України.

Після цього депутати можуть у першому читанні розглянути законопроект про внесення змін до законодавства щодо приватизації вугледобувних підприємств та продажу заарештованого майна.

У другому читанні депутати хочуть ухвалити закон, який вносить зміни до закону про національний спротив. Цей документ надає можливість використовувати членам добровольчих загонів територіальної оборони не лише стрілецьку зброю, а й протитанкові ракетні комплекси, переносні зенітно-ракетні комплекси.

Для розгляду у другому читанні значиться законопроект, який зобов'язує Державну казначейську службу зараховувати акцизний податок з роздрібного продажу тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних цигарках, до бюджетів місцевого самоврядування.