Француз, який оселився під Житомиром: До сала приводжу французьке вино

У Тетерівці Жакі Леба вже близько року. І нещодавно голосно заявив про себе, створивши для односельців різдвяний вертеп своїми руками.

https://suspilne.media/

Жакі Леба в Україні працює близько трьох років. Трохи більше року тому наважився та переїхав із Франції до невеличкого села Тетерівка Житомирської області. А все тому, що знайшов тут своє кохання.

Жакі Леба міг би просто займатися улюбленою справою, насолоджуватися сімейним життям, та тільки жага до спілкування та діяльності змусила його шукати уваги публіки. Таким чином у його теплиці і з'явився різдвяний вертеп, зроблений власноруч із підручних засобів, які, як каже сам майстер, він знайшов у себе на городі. І вийшло в нього все настільки красиво, що тепер до нього на екскурсії до теплиці приходять по кілька десятків людей на день.

Вирішив заявити про себе пресі

«КП" в Україні» поспілкувалася з Жакі Леба, і він розповів нам і про свою творчість, і про роботу, і навіть про те, як йому живеться в Україні.

– Я вже понад рік живу в Україні, мене ніхто не знає тут. Тому я вирішив облаштувати незвичайну експозицію і таким чином презентувати себе пресі, – пояснює причину створення інсталяції французький майстер.

Дружина Жакі Олена розповідає, що подібні інсталяції – давнє хобі чоловіка.

– У Франції Жакі робив вертепи близько 30 років. Але матеріали для них він купував. В Україні свою першу презентацію зробив не просто своїми руками, а з усього, що ми зазвичай викидаємо: опале листя, голки тощо. З покупного – лише фігурки, теж ручної роботи, чоловік їх колекціонує років 30. Купував у Неаполі.

Сусіди українсько-французької пари створення такої інсталяції вважали дивним задумом, проте подивитись на неї прийшли всі. Робота майстра так вразила сусідів, що чутки про неї почали розноситися і невдовзі дійшли і до ЗМІ. Після того як робота Жакі потрапила в новини, до нього почали ходити ще більше відвідувачів.

- Щовечора приходять 40 людей відвідати експозицію. У нашому селі є дитячий інтернат, учора ввечері діти із цього інтернату приходили до нас. Захотіли також прийти і школярі із сусідніх сіл, – з гордістю повідомляє Жакі Леба.

Як Жакі потрапив до України

Ось уже три роки він працює тут, і рік із них постійно живе. Але як француза могло занести до тихої та спокійної Тетерівки? Олена вирішила прояснити цю незвичайну історію.

- Кілька років тому моя донька їздила до Франції за чорнобильською програмою та потрапила до родини Жакі. Вона йому дуже сподобалася, і Жакі вирішив вийти на зв'язок зі мною, - згадує Олена. - Ми спілкувалися у Вайбері, а потім він вирішив приїхати подивитися, як дитина живе в Україні. Тут уже захопився бажанням зняти документальний фільм про нашу країну. Я, звичайно, не могла відмовити йому у допомозі. Він попросив мене зробити фотографії, розповісти про українську культуру... Потім він ще приїжджав кілька разів, так і закрутилося.

За час перебування в Україні Жакі вивчив кілька українських слів, але поки що повністю мову не подужав. Втім, це не стало для нього перешкодою у спілкуванні – із сусідами та знайомими розмовляє, використовуючи перекладач у телефоні. А інтерв'ю журналістам дає за допомогою друга та партнера Петра Адамовича, який знає французьку мову.

- Він така людина, яка любить спілкування. Я йду на роботу, а він іде з дому чи їде кудись, аби поспілкуватися з людьми. Один не може бути. І мовний бар'єр не став в Україні для нього на заваді, – продовжує Олена.

 

Сама ж Олена за рік здорово підтягнула французьку, їй допомагають чоловік та репетитор. Вдома з чоловіком вона може говорити майже без сторонньої допомоги.

На батьківщину навідується кожні три місяці

Але чому Жакі обрав маленьку Тетерівку, а не Одесу чи Київ? Виявилося, незважаючи на те що він родом із великого міста, ще у Франції любив жити у невеликих і спокійних селах. І тут йому подобається.

- Тетерівка – дуже гарне село. Поруч прекрасний ліс, гарна річка, – каже француз. - Тут просто чудово. Так, іноді ностальгую за Францією, але проблем немає. Я майже кожні три місяці буваю на батьківщині.

За час життя в Україні Жакі вже звик до місцевої кухні. Але зізнається, що йому не вистачає червоного м'яса, бекону. Натомість із українським салом він уже познайомився.

- А сало - так, я пробував, до нього спеціально приводжу французьке вино, - жартує Жакі.

Подобаються Жакі й наші люди. На його думку, вони суттєво не відрізняються від мешканція тої ж самої Франції.

Знімає кіно про те, як живе Україна після Чорнобиля

Батько Жакі Леба був столяром. Жакі успадкував навички поводження з деревом від батька. З дерева француз здатний зробити практично все. Головне, щоб були електрика та підручний матеріал. На виготовлення різдвяного вертепу у власній теплиці Жакі витратив місяць. Тепер Жакі планує зробити наступну, присвячену цирку… Але до кількості глядачів, які ходили до майстра у Франції, поки що далеко.

– У Франції у мене за тиждень було до 6 тисяч відвідувачів. Це абсолютно нормально, бо у Франції це є традицією. А для України це зовсім нові речі. Я хотів би показати дітям, хотів би мати з ними контакт та навчити їх столярному мистецтву, – пояснив Жакі Леба.

Жакі займається створенням різних інсталяцій як хобі. А за досвідом роботи він режисер - усе життя займається виробництвом фільмів. З 14 років працював у театрі, близько 30 років знімає кіно. І наразі він в Україні у тому числі й для того, щоб зняти свій фільм.

- Мені цікава тема не дуже відомих у Європі країн. Я зняв 4 документальні фільми про Румунію. І Україна, на мою думку, не дуже відома нині. Я хотів би розповісти про Україну та те, як вона живе після Чорнобильської трагедії 1986 року. Фільм майже закінчено. У Франції він має вийти у вересні. Він називається «Забута земля», – зазначає наш співрозмовник.

Буде у фільма Жакі Леба й українська версія, вона планується до жовтня.