Анатолій Квітка: Гну свою лінію - важливо бути не таким, як всі

Художник розповів, який меседж хоче донести світові.

З 11 по 19 лютого у столичному Будинку художника відбудеться виставка «Країна митців», на якій представлять свої роботи понад 60 майстрів. Одним з них є Анатолій Квітка - художник, який обрав для себе сучасний і дещо незвичний напрямок - пише свої картини за допомогою власного тіла та звичайних пластикових пакетів.

- Анатолію, як у вас з’явилась ідея створювати полотна за допомогою пластикових пакетів?

- Це трапилось випадково. Якось я помітив, що під впливом вогню звичайні пакети з супермаркету трансформуються і набувають досить цікавої фактури. Я вирішив поекспериментувати - написати з їхньою допомогою полотно. І звичайні пакети перетворилися у арт-об’єкт. Далі я спробував використовувати пластикові пляшки та шматки водопровідних труб. Виходить, що із вторинної сировини теж можна створювати мистецтво.

- Наскільки мені відомо, ви працюєте офіціантом, розкажіть, чому вирішили спробувати себе у мистецтві?

- Колись мені приснився дуже емоційний сон: дідуся на човні без весел хвилями відносить у море. Він був приречений, тому лише безпорадно дивився на берег... Я прокинувся під враженням і вирішив, що повинен намалювати те, що мені наснилось. Це була моя перша дещо наївна картина. Я зовсім не вмів малювати, але за допомогою інтернет-уроків почав навчатись. Вивчаючи сучасні тенденції мистецтва, зрозумів, що можу робити концептуальні речі.

- Як ваші картини вперше потрапили на виставку?

- У соцмережах я знайшов оголошення про виставку і вирішив запропонувати свої картини для експозиції, надіслав організаторам заявку. Невдовзі я отримав запрошення. Це була моя перша виставка, яка проходила у арт-кафе.  І мій перший досвід. Мені сподобалась атмосфера, що там панувала. Я познайомився з новими цікавими людьми. Мої картини викликали певний інтерес, і це дуже надихало.

- Чи купують ваші полотна?

- Поки що продав лише одне. Я сам влаштував у соцмережах міні-аукціон. І в мене буквально наступного дня купили картину. Вона мала дещо гумористичну концепцію і називалась «Рукожоп». Для її створення я використовував власне тіло як принт. Навколо неї створився певний ажіотаж, виявилось, що цю картину хотіли придбати ще декілька людей, але я, не маючи досвіду, поквапився і продав першому бажаючому.

- Були схвальні відгуки під зображенням картини?

- Відгуки були різні. Переважно мене критикували. Можливо, тому що мої картини дещо нестандартні, а люди звикли до класичного мистецтва у вигляді пейзажів, натюрмортів, котиків... Разом з тим мої картини викликали резонанс. А до критики я ставлюся із гумором. Адже у мене своє бачення. Гну свою лінію і не боюсь виставляти провокаційні роботи. Щоб бути поміченим, важливо бути не таким, як всі.

- Є якийсь меседж, який ви хочете донести світові?

- Досить часто я працюю у абстрактному стилі. Звичайно, у кожну картину я вкладаю певну ідею. Але люди бачать там щось своє. І саме це цікаво. Наразі готую персональну виставку, до якої увійдуть 10 робіт, створених із використанням пластику. Сподіваюсь, це викличе інтерес публіки. Планую також показати цю експозицію за кордоном.