Шуфрич із трибуни Ради білоруською мовою подякував Лукашенку за електроенергію - під свист та крики "Ганьба!"

І це замість того, щоб обговорювати підтримку українського книговидавця.

zagittya.com.ua

Народний депутат України Нестор Шуфрич під час засідання Верховної Ради 25 січня білоруською подякував президентові Білорусі Олександру Лукашенку за аварійну допомогу українській енергосистемі.

- Знову нашої електростанції, нашої потужності не вистачає, щоб забезпечити нашу енергетичну систему. І хто нам допомагає? Той самий Лукашенко, якого влада не визнає, проте який сказав: "Я допоможу українцям", - заявив депутат від "ОПЗЖ".

Депутат додав, що хоче "виправити чергову помилку" своїх колег із "Слуги народу", і далі подякував Лукашенку білоруською мовою.

- Бацька Лукашенка, сапраудни презідент, дзякуй за дапамогу (Бацька Лукашенко, справжній президент, дякую за допомогу), - сказав він і закликав усіх подякувати за допомогу "білоруських сусідів"
Частина депутатів у залі, навпаки, обурилися і почали свистіти, перебиваючи Шуфрича криками "Ганьба!".

Репліка Шуфрича прозвучала під час обговорення законопроекту про підтримку українського книговидавництва та книготоргівлі. Згідно з документом, суб'єкти видавничої справи, які продаватимуть книжки українською мовою чи мовами ЄС та корінних народів України у книгарнях, отримають гарантоване право на держсубсидію для відшкодування витрат на оренду приміщення. Верховна Рада підтримала документ у першому читанні 277 голосами.

Про яку допомогу згадував Шуфрич

Білорусь 25 січня з 11:00 до 18:00 надає аварійну допомогу українській енергосистемі. Максимальна потужність становитиме 150 МВт. Про це повідомляється в офіційному телеграм-каналі Міненерго Білорусі.

"Надання електричної потужності здійснюється на запит української сторони 25 січня з 11.00 до 18.00 у рамках двостороннього договору про надання аварійної допомоги", - йдеться у повідомленні.

Україна вже не вперше цієї зими запитує експорт електроенергії з Білорусі. Подібна можливість прописана в угоді між країнами.