Президент Вірменії Армен Саркісян оголосив про відставку через відсутність реальних повноважень

68-річний політик назвав це зваженим рішенням.

facebook.com/Armpresident

Президент Вірменії Вірмен Саркісян оголосив про свою відставку. Його заява оприлюднена на сайті президента у неділю, 23 січня. 68-річний Саркісян назвав рішення виваженим і пояснив його нездатністю впливати на політику країни.

– У нас склалася парадоксальна ситуація, коли Президенту доводиться бути гарантом державності, фактично не маючи жодного реального інструменту, – заявив президент.

Армен Саркісян зазначив, що вступаючи на посаду у 2018 році, його запевнили, що він зможе впливати на зовнішню, економічну та інвестиційну політику, відносини з діаспорою, а за фактом він не може накласти вето на закони, які вважає недоцільними для держави та народу.

- Це рішення зовсім не емоційне, воно дотримується певної логіки, - запевнив президент Вірменії.

Саркісян повідомив, що не пропонує перейти до іншої форми правління, а хотів би створення державної системи, заснованої на системі стримувань та противаг.

Армен Саркісян став президентом Вірменії у 2018 році, змінивши Сержа Саргсяна. У 1996-1997 роках Саркісян був прем'єр-міністром Вірменії. У 1984-1985 роках викладав у Кембриджському університеті, мав британське громадянство. У 1992-1993, 1998-2000 роках та у 2013-му він був послом Вірменії у Великій Британії та Північній Ірландії.

Вірменія стала парламентською республікою після референдуму, проведеного у 2015 році. Виконавча влада здійснюється урядом на чолі із прем'єр-міністром, а президент є номінальним главою держави. Президент обирається Національними зборами країни сім років. Він подає прохання про відставку також до Національних Зборів. До обрання нового лідера обов’язки президента виконує голова парламенту.