Ціни на сільськогосподарську продукцію зростають в Україні, незважаючи на обсяг та якість урожаїв

Держстат повідомляє, що зростання обсягів виробництва сільськогосподарської продукції в Україні у 2021 році склало 14,2% порівняно з результатами 2020 року.

picjumbo_com із сайту pixabay.com.

Народний депутат Віктор Медведчук у своєму Телеграм-каналі звернув увагу на підвищення цін на сільгосппродукцію. Нижче наводимо його публікацію.

"Держстат повідомляє, що зростання обсягів виробництва сільськогосподарської продукції в Україні в 2021 році склало 14,2% порівняно з результатами 2020 року.

При цьому зростання виробництва продукції рослинництва у 2021 році склало 19,9%. Тваринництво в Україні продовжило знижувати обсяги виробництва у 2021 році на 4,4%.

Таким чином, з урахуванням падіння обсягів випуску агропродукції у 2020 році на 10,1%, начебто, країна вийшла на позитивний результат. Проте, незважаючи на добрий урожай з більшості сільськогосподарських культур, ціни на продукти харчування в Україні зростали найвищими темпами за останні п'ять років.

Офіційна статистика стверджує, що за 2021 рік ціни на продукти харчування в роздріб розрослися на 12,7% (грудень 2021 р. до грудня 2020 р.).

Експерти цільових продуктових напрямків та роздрібних мереж повідомляють, що реальне зростання цін на продукти харчування в Україні в 2021 році склало не менше 20%.

Ціни на сільськогосподарську продукцію зростають в Україні, незважаючи на обсяг та якість урожаїв. Це системне протиріччя в ціноутворенні, яке має ефективно та раціонально вирішуватися уповноваженими міністерствами та відомствами: Мінагрополітики, Мінекономіки тощо. При цьому мають збалансовано дотримуватися інтересів сільгоспвиробників, роздрібних мереж та покупців.

В Україні немає не лише збалансованої системи ціноутворення на товари стратегічної та підвищеної соціальної значущості, а й взагалі будь-якої системи ефективного ціноутворення. Функції держави зведені до фіскальної та наглядової за процесом впевненого зростання цін на всі товари та насамперед – на продовольство.

Таке самоусунення центральних органів влади від найважливіших соціальних проблем є антидержавним і призводить до найважчих соціальних наслідків. Експерти прогнозують, що зростання цін на продукти харчування у 2022 році становитиме в Україні не менше 25%. В результаті, якщо, за даними ООН, в Україні 2020 року щодня недоїдало 10 млн осіб, то 2022-го цей показник неминуче ще зросте.

Країні необхідна влада, яка професійно проводить соціально-економічну політику та захищає населення від такого продуктового геноциду".