Міноборони розгляне питання про скасування обов'язкового військового обліку для жінок

Також до Ради надійшов законопроект про відміну постановки українок на облік.

mil.gov.ua

Офіс президента зобов'язав Міністерство оборони розглянути питання про відміну обов'язкової постанови українок на військовий облік. Про це повідомив народний депутат від "Європейської Солідарності" Олексій Гончаренко у своєму Фейсбуці.

– Таку відповідь дав голова ВП Андрій Єрмак на мій депутатський запит. Також отримав відповідь від прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, де він повідомив, що направив до Мін'юсту та Міноборони доручення розглянути питання про відміну обов'язкової постановки на військовий облік жінок, - написав Гончаренко, опублікувавши відповідь голови Офісу президента на депутатський запит.

Як зазначив нардеп, тиждень тому він із цього ж питання подав у Верховну Раду відповідний законопроект.

- Упевнений, ми дотиснемо і цю норму буде скасовано, - наголосив політик.

Напередодні президент Володимир Зеленський відреагував на петицію українців і попросив міністра оборони Олексія Резнікова суттєво скоротити список професій, представниці яких підлягають обов'язковій постановці на облік, та вніс низку інших пропозицій. Зеленський погодився з громадянами, що підписали петицію, що наказ міноборони про постановку жінок на військовий облік є недостатньо обґрунтованим, а також не передбачає чітко визначеної процедури постановки щодо постановки українок на облік.

Йдеться про наказ Міноборони, оприлюднений наприкінці грудня 2021 року. Згідно з документом, упродовж 2022 року всі жінки України, чиї професії припускають таку необхідність, мають стати на військовий облік. Починаючи з 2023 року тих, хто цього не зробив, та їхніх роботодавців штрафуватимуть.