Заплатив тисячу – купив на тисячу двісті: які комплекти книги пропонують видавництва

Література, як і раніше, найпопулярніший товар в обмін на «ковідну» тисячу.

e-aid.diia.gov.ua

Як розпочався до Нового року бум на книги, що купуються за програмою «єПідтримка», так він продовжується і зараз. Видавництва та книгарні попереджають, що доставка, якщо ви купуєте онлайн паперову, а не аудіо- або електронну версію, може бути із затримкою на тиждень-два (а насправді може й довше).

Ще одна проблема – оскільки українці, зрозуміло, насамперед розкупили саме бестселери та хіти продажів, то ці книжки швидко закінчилися, а на додрук… немає паперу. Про це на своїй сторінці у ФБ повідомила директор видавництва Vivat Юлія Орлова.

  1. Нам необхідно 90 тис. тонн паперу, в Україні виробляється приблизно 5 тонн.
  2. Наші виробники паперу працюють на вторинній сировині, тобто на макулатурі, а її не вистачає, і вона навіть вивозиться із країни.
  3. На закупівлю паперу є квоти, але вони невеликі, зараз дистриб'ютори паперу роблять замовлення, але папір прийде у травні-серпні та з відкритою ціною! Тобто взагалі не зрозумілі ні терміни, ні ціни…», - поділилася Орлова почутим на конференції, організованій правлінням Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів.

За її словами, одна з причин нестачі - вирослі онлайн-продажі через пандемію. "А всі товари треба упаковувати, виробництва працюють на виготовлення крафтового паперу під упаковку".

Що ж, попит породжує як пропозицію, так і дефіцит. Втім, рано чи пізно папір з'явиться, до того ж, можна придбати й електронну версію. Тим більше, багато видавництв підходять до «ковідної» тисячі гнучко, пропонуючи і добірки оптом, і сертифікати, наприклад, на 1200 грн за тисячу (як у «Видавництві Старого лева»). В "А-ба-ба-га-ла-ма-га" тим, хто розплачується "ковідною" тисячею, дарують промокод на додаткову знижку 5% на всі існуючі акції.

Розповімо про кілька цікавих на наш погляд, комплектів.

YAKABOO

В інтернет-магазині yakaboo.ua пропонують, наприклад, дві книги від кондитера, переможниці «МастерШеф» Лізи Глінської «Простіше простого» та «Кулінарні нотатки від Лізи Глінської» – російською мовою.

У «Простішому» кондитер розповідає, як легко і просто приготувати знайомі нам з дитинства та улюблені солодощі: торти («Наполеон», Монастирська хата», «Київський»), десерти (лениві вареники, сирна запіканка, шоколадна ковбаса), здобну випічку (маковий рулет, яблучний штрудель, булочки з корицею) та багато іншого.

Друга книга «Кулінарні нотатки» - для запису рецептів, яку після заповнення автор рекомендує передавати у спадок із покоління до покоління. Але це не просто зошит, а поділений на розділи збірник, з порадами Глинської про те, як, наприклад, зварити манну кашу, щоб не було грудок тощо.

Також у магазині пропонують кілька непоганих добірок для дітей іноземних та українських видавництв – як художню літературу, так і навчальні видання, енциклопедії та ін.

Зокрема, 5 книг про відомих українців (видавництво IPIO) - про Валерія Лобановського, Кузьму Скрябіна, Ігоря Сікорського, Леоніда Каденюка та Роксолану, розраховано на дітей від 6 до 12 років. Ілюстровані книги в твердій палітурці.

Діти дізнаються, як рудий і закоханий у київське «Динамо» хлопчик подолав лінощі, зробив вибір між футболом та навчанням, а у підсумку став знаменитим тренером. Або як Андрій Кузьменко в дитинстві рятувався за допомогою гітари від прикрощів, як народився гурт «Скрябін» і до трагічної загибелі. Як із славного роду Сікорських виріс інженер-авіатор, який підкорив небо.

Або цікава пропозиція для любителів мистецтва «Комплект «Мистецький» – 4 книги про життя видатних художників – від автора Кетрін Інграм та ілюстратора Ендрю Рея «Це Далі», «Це Воргол», а також «Це Ван Гог» Джорджа Роддама з ілюстраціями Слави Герасимович та «Це Моне» Сари Паппворт з ілюстраціями Од Ван Річа – українською мовою (видавництво ВСЛ). Цікаво проілюстровані біографії та архівні фотографії.

Тим, хто цікавиться саморозвитком, підійде комплект із трьох книг – від стартапу до успіху – від видавництва ArtHuss. «Плутанина посередині. Як пройти найважчий і найважливіший етап розвитку вашого бізнесу» Скота Бєлскі,

«Успіх без пітчингу. Маніфест» Блера Енса - 12 кроків у вигляді прокламацій, написаних, щоб допомогти власникам стартапів відірватися від конкурентів, вибудувати відносини з клієнтами, завойовувати бізнес та ін.

та «Арт-фірма. Естетичне управління та метафізичний маркетинг» П'єра Гіє де Монту про те, як залучати до бізнес-процесів мистецтво.

Є і більш цікаві вибірки, щоправда, не всі їх можна купити прямо зараз. Деяких книг – саме хітів продажів – немає поки що в наявності. Як, наприклад, комплекту з 5 книг Фредріка Бакмана – пропозиція є, але купити поки що не можна.

ФОЛІО

У харківському видавництві " Фоліо " можна на "ковидну" тисячу купити комплект із шести книг Германа Гессе. «Нарцис і Ґольдмунд» про протистояння вченого-богослова та його учня, людини пристрастей та мандрівника. «Гра в бісер» - головний роман письменника про вигадану країну, де весь час люди присвячують таємничу гру в слова. «Степовий волк» - про людину-одиначку, яка не може жити в цивілізації і готова накласти на себе руки, аби припинити безглузде існування, але це доти, поки з ним не станеться щось незвичайне. «Сказки, легенди, притчі» - невеликі розповіді про народження, кохання, істину, віру, релігію, смерть.

«Сіддхартха. Паломництво до Країні Сходу» - про становлення Будди та про паломників у Країну Сходу». Деміан. Кнульп» - про зміни у мисленні інтелігенції, що втратила віру в «стадні» ідеали попередніх епох і тепер болісно шукає себе.

Оскільки «Фоліо» спеціалізується у тому числі і на ретро-романах (а точніше, ретро-детективах), то серед акційних пропозицій – практично повний комплект з 8 книг (щоправда, найсвіжіша книга поки що не увійшла) Андрія Кокотюхи про пригоди львівського адвоката -детектива Клима Кошового напередодні та під час Першої світової.

А також 10 романів Ірини Лобусової (російською мовою) - про одеського слідчого Володимира Сосновського. Події романів розгортаються з Першої світової. Короткий зміст: Одеса, кримінал, розшук, кохання.

Folio World's Classics – 12 книг світової класики англійською мовою. Сюди увійшли «Аліса в Країні чудес», «Аліса в Задзеркаллі» Льюїса Керрола, «Архів Шерлока Холмса» та «Собака Баскервілей» Артура Конан-Дойля, «Будинок про сім фронтонів» Натаніеля Готорна, «Дороги, які ми вибираємо».Генрі, «Енн з Ейвонлі» і «Енн із Зелених Мезонінів» Люсі Мод Монтгомері, «Троє в човні, крім собаки» Джером К. Джерома, «Пригоди Тома Сойєра» Марка Твена, «Пітер Пен» Джеймса Баррі.

(Справді, для такої кількості і англійською - вигідна пропозиція, шкода, поки що тільки в листі очікування. - Ред.).

VIVAT

У вищезгаданому видавництві Vivat пропонують 16 комплектів, які в роздріб коштували б 1200 грн, а так можна придбати за тисячу. Можна знайти вибірки для дітей, «для свідомих батьків» та для всієї родини.

Або «Комплект для тих, хто хоче бути в тренді» - з 5 нонфікшенів

«Вміти все: чому універсальність перемагає спеціалізацію» Девіда Епштейна, який досліджував досвід найкращих спортсменів, дослідників, творчих людей та вчених та знайшов, у чому запорука великих досягнень. Виявилося, просто - у гнучкості та вмінні отримувати та застосовувати різноманітний досвід.

«Нове мислення. Від Айнштайна до штучного інтелекту: наука і технології, що змінили наш світ» від Дагого Олтрейд, засновника YouTube-каналу ColdFusion, на якому розповідає про історію та принципи дій технологій. У книзі про те, як завдяки новим ідеям змінився наш світ – від такої дрібниці, як батарейка, до соцмереж та літаків.

«Гучніше! Як створювати круті підкасті». Ерік Нюзум, сам автор популярних і титулованих подкастів, а також медіаконсультант, ділиться інсайтами та порадами, як зробити вашу аудіоісторію не просто унікальною, а ще й завоювати лояльність слухачів. Від тих місць, де шукати аудиторію, як сприймати критику і як навчитися мислити як передплатник.

"Створи StoryBrand" Дональда Міллера про те, як створювати історії брендів та пристосовувати їх до потреб клієнтів.

«Покоління Z. Як бренди формують довіру» від авторів Вітта Ґренна та Берда Дерека про те, що потрібно знати сучасним рекламникам, маркетологам, піарникам та підприємцям, які орієнтовані на те, щоб подобатися молоді.

Ще серед нонфікшенів цікава добірка «Про історію, політику та економіку» з 5 книг

«Уроки історії. Огляд історії людства як продукту людського досвіду», Віл Дюрант, Аріель Дюрант - як розвивалися в процесі становлення цивілізації біологія, релігія, економіка, війна, усілякі соціальні процеси та ін.

«Злам: кризи політичних режимів» Мустафіна Олексія – про тисячолітній досвід держав та народів – чому можуть навчитися у світовій історії сучасні українці.

«Як будувати відносини зі країнами Азії. Економіка, дипломатія, культурні особливості», Корсунський Сергій - про практично невідомий нам найбільший і густонаселений континент. Про країни, з якими могла б взаємодіяти і Україна, про їхні соціальні, економічні та культурні особливості.

«Кімната, де це сталося. Мемуари з Білого дому» – від колишнього радника Дональда Трампа Джона Болтона – не лише про часи правління скандального президента, а й зокрема про його стосунки до України та з українськими політиками.

«Країна жіночого роду» - Вахтанг Кіпіані розповідає про видатних українок ХХ століття, ґрунтуючись на інтерв'ю, свідченнях, архівних матеріалах: співачка Квітка Цісик, поетеса Олена Теліга, підпільниця Ірина Тимочка – «Христя» та багатьох інших.

Але не нонфікшеним єдиним.

Для того, щоб полоскотати нерви, видавництво пропонує 5 трилерів

«Моя чарівна дружина» Саманти Даунінг – про звичайну сім'ю з прекрасними дітьми та здоровими звичками. Ось тільки хобі у подружжя дивне: вони люблять убивати. А потім виявляється, що чоловік вплутався у подвійну гру.

«Ніч, коли Олівія впала» Крістіни Макдональд – серед ночі Абігайл повідомляють, що її дочка Олівія впала з мосту і тепер мозок пошкоджений. Дівчину підключають до апарату життєзабезпечення, а ще, виявляється, вона була вагітна і дитину можна врятувати. Між Абігайлом та Олівією не було довірчих стосунків, але тепер мати рішуче налаштована знайти того, хто зіштовхнув Олівію та хто батько її дитини.

«Не твоє собаче діло» – український письменник Мартін Якуб створює свого героя – приватного детектива Максима Гедзя, який втратив руку в АТО. У цій книзі Максим розслідує загибель дружини впливового бізнесмена свого колишнього однокласника, який впевнений, що це не ДТП, а вбивство.

«Коли я бачила тобі востаннє» Костянтин Лів. Кейт – щаслива дружина та мати, успішна лікар. Але одного разу в їхньому особняку хтось убиває її матір. За розслідування береться подруга Кейт. Щоб розплутати справу, доведеться влізти в зміїний клубок відносин вищого суспільства і найгірше - копатися у брудній білизні сім'ї.

«Дев'ятий Дім» - Лі Бардуго прославилася серією фентезі, а ця книга більше тяжіє до детективу. Першокурсниця Єльського університету Алекс з народження бачить примар, а нещодавно потрапила в криваву бійню, ледь залишившись живою. Але саме завдяки цій трагедії вона змогла вступити до престижного вишу. Так у чому тут каверза? Які магічні практики та криваві ритуали ховаються за всім цим?

А ось комплект із 7 мотиваційних книг – «Прокачай себе з Нового року», який однозначно сподобався б багатьом покупцям – буде доступний лише з 17 лютого.