На Сонці сталися два спалахи - на Землю на вихідних чекають геомагнітні бурі

Потоки плазми, що летять у космосі, побічно торкнуться атмосфери Землі вже на вихідних.

pixabay.com

Астрономи зафіксували на Сонці два спалахи середньої потужності, які спричинили корональні викиди маси. Ці потоки плазми до Землі не доберуться, запевняють вчені, але опосередковано вплинуть на нашу планету – спровокують полярні сяйва та невеликі геомагнітні бурі. Про це повідомляє ScienceAlert.

"Перший спалах класифікували як спалах класу М1,5, а другий - як класу M5,5. Вони середньої потужності, але досить сильні, щоб їхній вплив можна було відчути на Землі. Корональні викиди маси є викидами мільярдів тонн плазми з корони Сонця. Вони відбуваються разом із сонячними спалахами, і їм потрібно кілька днів, щоб досягти Землі. І хоча цього разу вони не спрямовані у бік нашої планети, тим не менш створять полярні сяйва та невеличкі геомагнітні бурі", - повідомили фахівці.

Потоки плазми торкнуться Землі у вихідні 22-23 січня, у цей період очікуються геомагнітні бурі. Тож медики радять берегти здоров'я та більше відпочивати на вказані дати..

Вчені також пояснили, що в міру того як Сонце наближається до максимуму своєї активності під час 11-річного сонячного циклу, такі спалахи відбуваються все частіше. Під час циклу магнітне поле зірки змінюється, а її магнітні полюси міняються місцями. Коли це відбувається, Сонце досягає мінімуму своєї активності, а потім сонячна активність знову зростає.

Попередній сонячний мінімум вчені зафіксували у грудні 2019 року, а сонячний максимум очікується у липні 2025 року.