Зеленський відповів на слова Байдена про "незначне вторгнення" Росії в Україну

Раніше слова президента США прокоментував Дмитро Кулеба.

president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський відреагував на слова президента США Джо Байдена про те, що Захід поки що не знає, що робити, якщо відбудеться "незначне вторгнення" Росії в Україну. Український лідер заочно відповів американському колезі 20 січня у твіттері.

- Хочемо нагадати великим державам, що незначних агресій немає і маленьких народів немає. Як не буває незначних жертв, і маленького горя від втрати близьких. Кажу це як президент великої держави Україна, – заявив Зеленський.

Раніше 20 січня на слова Байдена вже відреагував Дмитро Кулеба.

- Немає жодної різниці між невеликим та повноцінним вторгненням. Не можна бути наполовину "вторгнутим" та наполовину агресивним. Агресія абор є, або її немає, - наголосив глава МЗС України на брифінгу.

Він підкреслив, що фактом, який відбувся, можна вважати агресію РФ проти України, що триває з 2014 року - Росія «вже на території України і вже вбиває українських солдатів».

- Ми не сприймемо жодних спроб пояснити Україні, що не треба чогось робити для стримування агресора... Все це пройдено і ці уроки вивчені. Ми не будемо знову платити кров'ю своїх громадян за те, що партнери нездатні приймати швидкі та чіткі висновки щодо дій Росії, - зазначив він.

При цьому Кулеба наголосив, що він не сумнівається у підтримці США та особисто президента Байдена як словами, так і конкретними справами.

Напередодні Джо Байден пообіцяв серйозні економічні наслідки для Росії, якщо російський президент Володимир Путін наважиться на вторгнення в Україну. Але висловив припущення, що західні країни не розуміють, що робити, якщо відбудеться "незначне вторгнення".

- Одна справа, якщо це незначне вторгнення, і врешті-решт нам доведеться сперечатися про те, що робити, а що не робити. Але якщо вони справді зроблять те, на що вони здатні, із силами, зосередженими на кордоні, для Росії катастрофою буде подальше вторгнення в Україну, - зазначив він.

19 січня в МЗС РФ запевнили, що Росія не збирається нападати на Україну. Проте в американській пресі продовжують публікуватися дані, які свідчать про те, що Росія продовжує перекидати війська ближче до кордонів України, у тому числі і до Білорусі, де штурмові частини виявлені за 200 кілометрів від Києва. Держсекретар США Ентоні Блінкен під час візиту до Києва попередив, що вторгнення Росії в Україну можливе і може статися в "дуже короткі терміни"