Київрада звернулася до Зеленського через "переслідування" Порошенка, на засіданні виступила навіть дружина експрезидента

Ініційована "Євросолідарністю" заява була прийнята більшістю голосів.

kmr.gov.ua

Київрада на позачерговому засіданні 20 січня більшістю голосів підтримала звернення до президента Володимира Зеленського щодо неприпустимості політичного переслідування Петра Порошенка. Про це у своєму телеграм-каналі повідомив народний депутат від "Євросолідарності" Олексій Гончаренко, який був присутній на засіданні. "За" проголосував 61 депутат органу самоврядування, проти – 6, не голосували троє.

Перед голосуванням із трибуни Київради виступила Марина Порошенко. Вона, як повідомляє телеграм-канал Pavlovsky News, назвала зрадниками тих депутатів Київради, які не проголосують за звернення до глав фракцій Ради, президента України та Офісу генпрокурора щодо неприпустимості політичних репресій проти Петра Порошенка. Дружина 5-го президента нагадала про безвіз, потужну армію, боротьбу за українську мову, рух до ЄС та НАТО.

- Загляньте собі в душу та дайте відповідь на запитання: Петро Порошенко, який зробив це все за 5 років, державний зрадник? Той, хто зараз проголосує проти цього звернення, він – зрадник. І він повинен дати собі одну відповідь, громадянином якої країни є і чиї інтереси він захищає. Може вони працюють на нашого ворога, може вони засланці Путіна та 5-ї колони? – заявила з трибуни дружина п'ятого президента.

Партія "Євросолідарність" має у Київраді більшість (31 голос проти 12 у "Слуги народу"). Повний склад – 120 депутатів. Марина Порошенко також є чинним столичним депутатом. Позачергове засідання 20 січня було ініційоване "ЄС", а у "СН" заявили, що це є порушенням регламенту, оскільки Віталій Кличко перебуває на лікарняному.

19 січня Печерський суд відпустив лідера партії “ЄС” Петра Порошенка, підозрюваного у держзраді, під особисте зобов'язання. Офіс генпрокурора просив заарештувати п'ятого президента з можливістю вийти під заставу в мільярд гривень. І адвокати Порошенка, і Ірина Венедиктова заявили, що запобіжний захід буде оскаржено.

Порошенко – підозрюваний у справі про постачання вугілля з окупованої частини Донбасу у 2014-2015 роках. У "Євросолідарності" це звинувачення та десятки інших розслідуваних справ щодо свого лідера сприймають як політичне переслідування опозиції.