Президент на зустрічі з Блінкеном заявив, що Україна хоче відкрити шлях до Нормандського формату

В Офісі президента оприлюднили підсумки бесіди глави держави та американського держсекретаря.

President.gov.ua

Президент Володимир Зеленський провів зустріч із державним секретарем Сполучених Штатів Ентоні Блінкеном, який прибув до України. Сторони обговорили низку важливих питань, серед яких – ситуація щодо безпеки навколо України. Про це повідомляє прес-служба Офісу президента.

- Наша зустріч ще раз наголошує на потужній підтримці нашої незалежності та суверенітету з боку Сполучених Штатів Америки і підтверджує фундаментальний принцип, що жодні рішення щодо України не приймаються без України, - заявив Зеленський.

Під час зустрічі сторони обговорили кроки, які здійснюються в рамках існуючих переговорних форматів, а також інших модальностей політико-дипломатичного врегулювання.

– Ми хочемо активізувати роботу всіх переговорних форматів та відкрити шлях до проведення Нормандського саміту, – зазначив президент.

Як зазначили у відомстві, також йшлося про двосторонню взаємодію у сфері безпеки та оборони. Зеленський наголосив на важливості посилення американської допомоги, спрямованої на покращення здібностей Збройних Сил нашої держави та їх здатності протистояти агресії.

- Щоб робити дуже швидкі кроки, щоб модернізувати армію, потрібна допомога, особливо в такі непрості часи, - наголосив український лідер.

Також співрозмовники обговорили питання підтримки євроатлантичних прагнень України, запровадження превентивних санкцій проти РФ з метою стримування агресії та внутрішньополітичної ситуації в нашій країні. Зеленський повідомив Блінкену, що для України важливо активізувати економічну взаємодію, а влада країни зацікавлена у практичному, значущому сприянні Сполучених Штатів у посиленні стійкості фінансової системи нашої держави.