Як налагодити харчові звички після свят

Після тривалих свят важливо повернути себе у звичне русло.

viline.tv

Зміст

Вихідні та свята, що тривали, часто призводять до збою в режимі харчування. І повернутись до стандартного столу організму дуже важко. А відсутність нормального харчування призводить до того, що людина постійно відчуває тяжкість у шлунку, здуття та порушення випорожнення, зазначила лікар-дієтолог, гастроентеролог Клініки дієтології Самойленко Віра Хорунжа.

- Певні звички у харчуванні призводять до певних порушень проблем. Типова ситуація – десерти та фрукти після основної вечері. Наприклад, з'їли м'ясо і вирішили порадувати себе фруктово-ягідним десертом. Після такого харчування здуття живота, ослаблення випорожнення не змусить себе чекати. У результаті людина отримає ослаблення організму та поганий настрій, – пояснила лікар-дієтолог.

За її словами, цю проблему можна вирішити, вживши фрукти та ягоди за 15-20 хвилин до обіду як аперитив. Або як перекушування. В цілому ж, наголошує дієтолог, людині потрібна правильна харчова поведінка.

Що таке харчова поведінка

Зазвичай харчова поведінка формується ще дитинстві. Впливає все: розклад їжі, яка їжа зазвичай подається та в яких умовах споживається. На формування харчової поведінки часто впливають смакові уподобання. Так, людям з низькою чутливістю до гіркого легше їсти овочі чи іншу корисну їжу. Любителі кислого зазвичай вводять у свій раціон фрукти та цитрусові.

Порушення харчової поведінки часто починається з невмотивованого обмеження свого раціону через відсутність користі. Наприклад, максимальна відмова від твердих продуктів, перевага виключно клітковині. Спровокувати розлад може і негарна, неакуратна подача страв, що зовні не викликає апетиту.

Існує кілька типів порушення харчової поведінки

Як підготуватися до нового раціону (фізично, психологічно)

Якщо харчові звички не змінити, це призведе до ожиріння та проблем зі здоров'ям, вважає кандидат медичних наук, лікар-психотерапевт, сертифікований університетом Кембріджа (Велика Британія) з питань вивчення ожиріння Валерій Ромацький.

Потрібно міняти ставлення до їжі та себе. Тому що неможливо змінити себе зовні, не змінившись внутрішньо. Тимчасово – будь ласка, за допомогою дієт, добавок… Але назавжди не вдасться. І цьому є багато доказів

, – зазначив Ромацький. 

Він додав, що для зміни раціону харчування насамперед необхідно налагодити харчовий режим та змінити внутрішній настрій.

– Ті, хто мають зайву вагу, ведуть безладний режим харчового способу життя. Тому важливо не лише скинути вагу, а навчитися жити у стрункості, - наголосив лікар-психотерапевт.

Розпочати підготовку до зміни раціону допоможе щоденник харчування, основне завдання якого – розібратися, що саме і в якому вигляді споживалося. У нього слід записувати, у якому настрої робилися «перекушування» і чи пов'язані вони зі стресовими ситуаціями. Часто буває, що бажання поїсти пов'язане також із недосипанням або під час гніву, через велику кількість рутинної роботи або навпаки – відсутності порядку в житті.

Після цього треба поставити перед собою невелику мету та поступово до неї рухатися. Наприклад, замінити солодке на обід фруктами або випити води замість додаткового філіжанки кави. Також важливо навчитися розрізняти, коли хочеться поїсти через голод, а коли – аби відволіктися від проблем. І у другому випадку зупинити себе.

На наступному етапі потрібно звільнити будинок від шкідливих продуктів, із якими вирішили розпрощатися.

Як зробити так, щоб нові звички прижилися

Для цього потрібно замінити шкідливі харчові звички на нові, корисніші. Наприклад, якщо після свят щовечора перед сном хочеться перекусити чимось смачненьким, то вже звичний салат або бутерброд можна замінити чашкою трав'яного чаю та жменею мигдалю. Можна також прогулятись перед сном.

Також можна:

Яких звичок варто позбутися

За словами дієтологів, існує низка загальноприйнятих звичок, які провокують переїдання і, відповідно, збивають із правильного русла:

Корисні харчові звички

Є ряд корисних звичок, які вимагають мінімум зусиль, але дозволяють стежити за здоров'ям легко та насолоду:

Як налагодити харчування - поради дієтологів

За словами дієтолога Тетяни Лакусти, бажаючі налагодити харчування після свят насамперед мають розпочати з наступних пунктів: