Однорічній дитині вперше в Україні пересадили печінку від посмертного донора

Проводили оперативне втручання львівські хірурги спільно з трансплантологами з клініки "Феофанія", які приїхали на допомогу.

facebook.com/oleh.samchuk

У Львівській дитячій лікарні Першого територіального медичного об'єднання Львова провели унікальну в Україні операцію з пересадки частини печінки від посмертного донора однорічному хлопчику. Така операція проводилася в країні вперше та тривала майже 12 годин. Про це повідомив керівник медичної установи Олег Самчук.

"Тиждень тому лікарі з різних медустанов, а ще поліцейські та багато небайдужих людей об'єдналися, щоб однорічний Артемко із маленького села на Прикарпатті дочекався донорської печінки. Завдяки цьому він не просто отримав шанс на життя, але став першою в Україні дитиною, якій печінку трансплантували від посмертного донора у такому маленькому віці", — написав він.

Дитині діагностували атрезію жовчних проток та виражену печінкову недостатність. З таким діагнозом хлопчик народився, а у серпні стало відомо – врятувати дитину може лише трансплантація печінки.

- Її від посмертного донора таким маленьким діткам у нашій країні ще не робили, а із сім'ї Артема як донор не підходив ніхто. Останні чотири місяці хлопчик із 22-річною мамою Христиною жили у лікарні і лише сподівалися на диво. Тут же 6 січня малюк навіть відзначив свій перший день народження. І ось 12 січня стає відомо, що у Вінниці в обласній клінічній психоневрологічній лікарні є донор. Це 44-річний чоловік, у мозку якого розірвалася аневризма. Врятувати пацієнта лікарі не змогли, але родина чоловіка підписала згоду на вилучення органів та подарувала шанс Артемові, – розповів лікар.

Складність операції полягала ще й у тому, що лікарі пересаджували не всю печінку, а лише фрагмент - приблизно 2-3% від маси тіла дитини, проте при цьому було важливо зберегти всі судини та жовчні шляхи, щоб відновилося нормальне кровопостачання та відтік жовчі.

За словами Олега Самчука, операція тривала 12 годин. Проводили оперативне втручання львівські хірурги спільно з трансплантологами з клініки "Феофанія", які приїхали на допомогу. Наразі, на сьому добу після неї, стан дитини стабільний, орган прижився добре. Хлопчик перебуває у реанімації під цілодобовим моніторингом.

Лікарі відзначають, що успішна операція – це лише половина шляху, попереду – не менш складна його частина: виснажений хворобою організм дитини має адаптуватися до життя з новим органом.