«Кулінарна книга Гоґвортсу» написана американкою Ритою Мок-Пайк. Вона «неофіційна» - Дж. К. Роулінг її не переглядала перед виданням. І все-таки вона дозволяє зрозуміти, що їли та пили студенти Гоґвортсу.
Теплий м'ясний пиріг
1. Спочатку готуємо тісто. Змішайте 2,5 склянки пшеничного борошна, 2 ст. л. цукрового піску та 1/2 ч. л. солі. Додайте в суміш 10 ст.л. холодного вершкового масла і 6 ст.л. холодного маргарину.
2. Ідеально перемішати все це в блендері, щоб вийшла груба крихта, але можна змішувати і руками, попередньо дрібно нарубавши масло з маргарином і як би втираючи їх шматочки у муку.
3. Додати 8 столових ложок крижаної води та лопаткою замісити липке тісто. Розділити його на дві кульки і обидві на годину відправити в холодильник, кожну загорнувши у харчову плівку.
4. Потім дістати і розім’яти, щоб вони стали м’якими і еластичними. Якщо тісто занадто липке, додати ст.л. борошна, якщо надто сухе - 1 ст.л. крижаної води. Розкачати качалкою обидві кульки в кола.
5. Розігрійте духовку. Розтопіть у каструлі середнього розміру на середньому вогні 4 ст. л. вершкового масла. Додайте 4 стебла зеленої цибулі, попередньо дрібно порубаної, і тушкуйте 2 хвилини, поки вона не прогріється і повністю не покриється олією.
6. Зменшіть вогонь і додайте 1/2 склянки пшеничного борошна, помішуйте 2-3 хвилини. Влийте 1 склянку курячого бульйону, ретельно перемішайте, потім додайте нарізані кубиками 2 стебла селери і 4 подрібнені зубчики часнику, 1 склянку дуже дрібно нарізаної шинки і 1 склянку так само дрібно нарізаного відвареного курячого м’яса.
7. Продовжуйте готувати 2 хвилини, постійно помішуючи. Потім влийте 1/2 склянки жирних вершків і всипте дуже дрібно нарізану зелень кінзи, посоліть і поперчіть. Все перемішайте ще раз, зніміть із вогню та дайте постояти дві хвилини.
8. У форму для випікання покладіть один кружечок тіста, на нього - начинку, і накрийте другим кружечком, зробіть зверху дірочки для виходу пари.
9.Змастіть поверхню жовтками за допомогою кулінарного пензлика. Випікайте у добре розігрітій духовці 40-50 хвилин.
Йоркширський пудинг
Знаменита англійська страва, яка насправді жодного разу не пудинг, а гарнір для м’ясних страв, приготований з рідкого тіста (це швидше ближче до пончиків).
1. Розігрійте духовку до 230 градусів. + Візьміть 12 форм для маффінів і 1/2 склянки яловичого жиру (або маргарину, або вершкового масла, а найкраще - рослинного). Поступово розподіліть по формах цей жир. Відставте убік.
2. Просійте в миску 3/4 склянки пшеничного борошна та 1/2 чайної ложки солі. Відставте убік.
3. В іншій мисці збийте вінчиком у легку пишну піну 3 яйця та 3/4 склянки молока. Як тільки духовка розігріється, помістіть форми з жиром на решітку, розташовану посередині. Підігрівайте, поки жир не розжариться (15-20 хвилин).
4. Всипте борошняну суміш у яєчну і за допомогою дерев’яної ложки добре перемішайте.
5. Дістаньте форми з жиром із духовки і акуратно розлийте тісто. (Димітиме і шипітиме.)
6 Знову поставте форми в духовку і запікайте 15-20 хвилин, доки пудинги не піднімуться і не пропікуться. Не відчиняйте дверцята - інакше може не піднятися.
7. Дістаньте форми з духовки та остуджуйте пудинги п’ять хвилин, а потім подавайте. Якщо зверху залишився жир, акуратно злийте його перед подачею.
Рагу зі смаком хаггісу
Хаггіс - традиційне шотландське блюдо: для начинки там використовуються потрухи, наприклад, баранячі легені та серце. Ось дуже спрощений варіант.
1. Наріжте шматочками 700 г яловичини для тушкування. У маленькій мисці змішайте 1/4 склянки пшеничного борошна, 1,5 ч. л. солі та 1,5 ч.л. перцю, обваляйте у цій суміші кожен шматочок.
2. Покладіть в каструлю, додайте 1 дрібно порубану цибулину, 3 нарізані кубиками картоплини, 1 нарізане кубиками стебло селери, 4 нарізані кружальцями невеликі моркви, а також прянощі: 1 ст. л. сухого подрібненого часнику, 2 ч. л. паприки, 2 лаврові листи та 2 чайні ложки вустерського соусу.
3. Перемішайте, залийте 1,5 склянки міцного яловичого бульйону та 1 склянкою води, знову перемішайте.
4. Оптимально готувати це рагу в мультиварці протягом 6 годин, але можна і у звичайній каструлі (після закипання зменшити вогонь до мінімального та тушкувати 2-3 години).
Вершкове пиво у двох видах
Начебто це алкогольний напій: домашні ельфи від нього п’яніють. Але при цьому його спокійно продають дітям, тому, мабуть, відсоток алкоголю там зовсім незначний, приблизно як у квасі.
Інгредієнти: 1 склянка вершкового масла, 1,5 склянки солодких крапель зі смаком іриски*, 2 ст.л. світлого тростинного цукру, 3 ст. кленового сиропу, 3-4 склянки пахти (залежить від того, холодний або гарячий напій), збиті вершки, 2 склянки льоду для холодного варіанту.
* «Солодкі краплі зі смаком іриски» - це застиглі краплі м’якої карамелі. Їх простіше зробити самостійно: розтопити 100 г вершкового масла та 100 г кокосової олії з 200 г тростинного цукру, ретельно перемішуючи, поки цукор не розчиниться і маса не набуде коричневого відтінку. Спочатку на середньому вогні, потім 2-3 хвилини на сильному (але не доводячи до кипіння), потім ще 2-3 хвилини на помірному. Потім можна додати ванільний екстракт і ще раз перемішати. Вилити на змащений вершковим маслом лист, дати охолонути і поламати на шматочки.
Гарячий варіант
1. У каструлі на середньому вогні розтопіть масло та краплі зі смаком іриски до повного розчинення та однорідності.
2. Додайте коричневий цукор і кленовий сироп і розмішайте.
3. Влийте 4 склянки пахти. Продовжуйте змішувати, доки пахта не прогріється.
4. Подавайте у вогнетривкому кухлі, прикрасивши ірисками та збитими вершками.
Холодний варіант
Після додавання в масляну суміш цукру і сиропу перелийте гарячу масу в блендер і туди влийте 3 склянки пахти. Все збийте до однорідності, додайте лід і розлийте по охолодженим склянкам.