МОЗ назвало основні ознаки «Омікрону»: нежить, головний біль та чхання

Новий штам поширюється Україною.

REUTERS

Під час дослідження штаму «Омікрон» не виявлено жодної істотної його відмінності від симптомів штаму «Дельта», який нині продовжує домінувати в Україні. Водночас існує низка ознак того, що людина підхопила саме новий підвид коронавірусу, повідомили у пресслужбі МОЗ України.

- Звіти на основі підтверджених випадків нового штаму свідчать, що у хворих на «Омікрон» найчастіше спостерігають нежить (73%), головний біль (67,5%), втому (63,5), чхання (60%) та біль у горлі (59,6%), – повідомили у пресслужбі.

У МОЗ додали, що у разі зараження «Омікроном», разом із зазначеними вище симптомами, також спостерігається:

- Незважаючи на те, що симптоми «Омікрону» здаються схожими на застуду, новий штам також може спричинити тривалі наслідки для здоров'я, госпіталізацію та летальні випадки. Через стрімке поширення «Омікрону» в небезпеці перебувають ті, хто не пройшов принаймні базового курсу вакцинації проти COVID-19, - наголосили у відомстві.

Медики рекомендували з появою будь-яких симптомів ГРВІ відразу ж звернутися до свого сімейного лікаря, який повинен дати направлення на тестування на COVID-19. У МОЗ додали, що до результатів тестування і під час видимих симптомів слід не відвідувати місця загального скупчення людей і дотримуватися режиму самоізоляції.

Раніше «Омікрон» виявили на Харківщині – його підтвердили у 40% зразків, відправлених на дослідження до Києва.