Помер відомий український кінорежисер та кінооператор Сергій Лисецький

Йому було 95 років.

Український кінооператор, кінорежисер, педагог та громадський діяч Сергій Лисецький пішов із життя 16 січня. Про його смерть повідомив у фейсбуці кінокритик Сергій Тримбач.

- Будинок кіно без Лисецького уявити складно. Кажуть, "оператор – не оратор", а він цю приказку порушив – його неквапливі, і такі мудрі виступи на наших зборах завжди будуть у пам'яті. І він був справжнім патріотом своєї професії кінооператора. До останнього – президент Гільдії кінооператорів. Один із тих, хто високо тримав марку вітчизняної школи кінооператорства – однієї з найсильніших (без найменшого перебільшення) у світовому кіно, – написав Тримбач.

Сергій Лисецький народився у 1926 році, закінчив Всесоюзний державний інститут кінематографії, з 1956 року працював на кіностудії імені Довженка. Серед його творчого досягнення стрічки «Ми, двоє чоловіків» (1962), «Перевірено - мін немає» (1965), режисерська робота у стрічці «Прелюдія долі» (1984) тощо.

Сергій Лисецький був президентом Гільдії кінооператорів України, професором кафедри кінотелеоператорства у Київському національному університеті театру, кіно та телебачення імені Івана Карпенка-Карого. У 1995 році отримав звання Заслуженого діяча мистецтв України.