Нове шкільне "меню Клопотенка": у МОЗ розповіли, як перевірити на відповідність нормам і куди скаржитися

Чиновники ще раз нагадали про небувалу користь реформованих страв.

facebook.com\elena_zelenskaya.official

У всіх українських школах та садах почали готувати за новими правилами та рецептами. При цьому у батьків є можливість перевірити нове шкільне меню з розробленим стандартом, а якщо щось не так – потрібно, не соромлячись, скаржитися. Про це 13 січня на своїй сторінці у Фейсбуці розповіла прес-служба МОЗ.

- Перевірити, чи відповідає меню у навчальному закладі вашої дитини оновленим нормам, можна на сайті МОЗ, де у вільному доступі викладено всі технологічні карти на страви, - повідомили у МОЗ.

Якщо ви раптом виявите порушення, зверніться до адміністрації закладу, а в разі потреби – залиште скаргу через телеграм-чат-бот Держпродспоживслужби.

У МОЗ ще раз акцентували увагу на тому, що тепер у шкільних та дитсадкових їдальнях не знайти ковбасні вироби, сосиски, рибні, м'ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби. Адже ці продукти мають високий вміст солі, цукру, а деякі з них - консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування.

Раніше Євген Клопотенко розповів, що робити якщо нове шкільне меню не подобається. А Віктор Ляшко запропонував запроваджувати здорове харчування та вдома, у сім'ї, замість того, щоб критикувати реформу шкільного харчування.

ДОВІДКА

Нове шкільне меню ініційоване першою леді України Оленою Зеленською. Загальні тенденції нових норм шкільного харчування: менше хліба, солі, соків, цукру та картоплі, більше овочів, фруктів, бобових, круп, риби та м'яса. У січні 2022-го року всі школи країни мали перейти на нове меню, але його реалізація викликала хвилю критики у дітей та батьків.

Над розробкою нового шкільного меню працював Євген Клопотенко разом із своєю командою – вони розробили технологічні карти. Голова МОЗ Віктор Ляшко також був активно задіяний у просуванні та популяризації меню. Усього «карта Клопотенко» складається із 160 страв (кухар окремо пишався тим, що йому вдалося ввести у шкільне меню спеції, чого раніше не було).

Рецепти затверджені ДПС та МОЗ та рекомендовані на національному рівні. Школи також мають можливість розробляти власну карту страв відповідно до нових вимог.