Ляшко заступився за нове шкільне меню: не зміг пройти повз критику

Міністр закликає українців боротися з ожирінням спільно, а якість меню – це деталі.

Павло ДАЦЬКОВСЬКИЙ.

Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко відреагував на резонанс у соцмережах, викликаний запровадженням в українських школах нового меню "за Клопотенком". Міністр став на захист реформи, одним із драйверів якої був, і пропонує звертати увагу не на деталі, а на стратегію. Про це глава МОЗ написав 13 січня на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Днями соцмережі заполонили повідомлення та коментарі про нове меню у школах та садах. Не зміг «пройти повз», адже протягом минулого року нам вдалося змінити не лише законодавчу базу, але й свідомість частини батьків та чиновників", – пише Ляшко.

Міністр нагадав, що разом із першою леді Оленою Зеленською, а також командою профільних відомств та міністерств активно працювали над стартом реформи харчування – проводили регіональні форуми, зустрічі, практичні семінари та запустили портал «Знаємо».

"Читаючи коментарі, хочу сказати одне: нове шкільне меню - це не лише про "менше солі та цукру", це про пріоритети здоров'я дитячого населення та про потенційно здорову націю. Наші діти мало рухаються, вживають надто багато цукру і солі. І, як наслідок, вже в підлітковому віці страждають на серцево-судинні захворювання та ожиріння", - нагадав міністр про стратегічні цілі реформи.

Ляшко навів результати статистичних даних, згідно з якими 7 млн ​​дітей віком до 17 років (13,3%) страждають на ожиріння, крім того, щороку в Україні фіксується приблизно 15,5 тис. нових випадків дитячого ожиріння. Він закликав українців підтримати здоровий спосіб життя на рівні сім'ї.

"Можна довго обговорювати в чатах несолодкий чай і несмачні буряки, а можна почати зміни вже сьогодні у своїй сім'ї: день без солодощів, чай без цукру, різнокольорові овочі та фрукти за столом та спільні сімейні прогулянки на свіжому повітрі. Усім міцного здоров'я та здорового глузду", – резюмував Віктор Ляшко.

ДОВІДКА

Нове шкільне меню ініційоване першою леді України Оленою Зеленською. Загальні тенденції нових норм шкільного харчування - менше хліба, менше солі, менше цукру, більше овочів, більше фруктів та більше м'яса. У січні 2022 року всі школи країни мали перейти на нове меню, але його реалізація викликала хвилю критики у дітей та батьків.

Над розробкою нового шкільного меню працював Євген Клопотенко разом із своєю командою. Віктор Ляшко також був активно задіяний у просуванні та популяризації меню. Усього «карта Клопотенко» складається із 160 страв (кухар окремо пишався тим, що йому вдалося ввести у шкільне меню спеції, чого раніше не було). Рецепти затверджені ДПС та МОЗ та рекомендовані на національному рівні. Школи також мають можливість розробляти власну карту страв відповідно до нових вимог.