Кондитер та екс-суддя "МастерШеф" Ліза Глінська розповіла, як приготувати святкові кекси. Рецепт вона опублікувала в Інстаграм.
Чорничний кекс
Інгредієнти:
- 180 г борошна
- 8 г розпушувача
- 150 г вершкового масла (розм'якшеного, 82%)
- 130 г цукру
- 150 г яйця
- цедра лимона (за бажанням)
- 100 г чорниці (замороженої)
- Сироп:
- 150 мл води
- 100 г цукру
- 100 г шоколаду
- 10 мл рослинної олії (рафінованої)
- 10 г вишні (або інших ягід, сублімованих або в'ялених)
Готуємо:
- Включаємо духовку на 170 градусів.
- Змащуємо форми тонким шаром вершкового масла|мастила| і присипаємо тонким шаром борошна.
- Змішуємо борошно з розпушувачем.
- Збиваємо олію з цедрою до стану олійної помадки, додаємо цукор, перемішуємо, додаємо яйця і знову перемішуємо.
- Борошно та розпушувач перемішуємо.
- Додаємо чорниці в тісто, перемішуємо, розкладаємо тісто за формами – заповнюємо на 2/3 форми.
- Ставимо зверху вантаж і відправляємо в розігріту до 170 градусів духовку на 35-40 хвилин.
- Дістаємо кекси із форми. Просочуємо гарячим сиропом.
- Змішуємо всі інгредієнти для сиропу, ставимо на плиту та доводимо до кипіння.
- Топимо шоколад і олію, розмішуємо.
- Додаємо ягоди, перемішуємо.
- Покриваємо глазур'ю кекси, ставимо на 10 хвилин у холодильник.
Лимонний кекс
Інгредієнти:
- 150 г вершкового масла
- 120 г цукру
- цедра одного лимона
- 160 г борошна
- 40 г маку
- 10 г розпушувача
- 100 г яйця
- 40 мл лимонного соку
- Лимонна глазур:
- 30 мл лимонного соку
- 100 г цукрової пудри
- цедра одного лимона (за бажанням)
- Сироп для просочення:
- 100 мл води
- 30 мл лікеру «Лімончелло» (можна частину замінити лимонним соком)
- 80 гр цукру
Готуємо:
- Включаємо духовку на 170 градусів.
- Збиваємо розм'якшене вершкове масло віночком до стану пасти.
- Додаємо цукор, перемішуємо. Додаємо теплий сік лимонний, цедру, яйця кімнатної температури, знову перемішуємо.
- З'єднуємо борошно, розпушувач та мак. Додаємо до вершково-яєчної маси та перемішуємо до однорідної консистенції.
- Готуємо форму: змазуємо форму розм'якшеним вершковим маслом, присипаємо тонким шаром борошна. Укладаємо тісто і випікаємо у розігрітій духовці 30-35 хвилин. Готовність перевіряємо шпажкою.
- Глазур: з'єднуємо воду, цукор та лікер, доводимо до кипіння, знімаємо з вогню.
- Просочуємо гарячий кекс гарячим сиропом.
- Сироп: з'єднуємо пудру з лимонним соком та цедрою, перемішуємо. Покриваємо кекс глазур'ю.
Морквяний кекс із апельсиновою глазур'ю
Інгредієнти:
На форму цегла 16х6 см та висотою 5 см
- Морквяний кекс:
- 130 г борошна
- 10 г розпушувача
- 140 г цукру
- цедра одного апельсина
- дрібка солі
- 1/3 чайної ложки кориці (за бажанням)
- 60 мл апельсинового соку
- 80 мл олії соняшникової рафінованої
- 250 г моркви (натертої на дрібній тертці)
- 150 г волоських горіхів (обсмажених)
- Апельсинова глазурь:
- 50 мл апельсинового фрешу
- 150 г цукрової пудри
- цедра одного апельсина
Готуємо:
- Відправляємо в миску борошно, розпушувач, цукор, сіль, корицю, цедру і все перемішуємо.
- Змішуємо в іншій мисці моркву, сік, олію та обсмажені дроблені горіхи.
- З'єднуємо обидві маси.
- Змащуємо форми олією і присипаємо борошном.
- Випікаємо кекси у духовці 50-60 хвилин. Готовність перевіряємо шпажкою.
- Змішуємо сік із цукровою пудрою, додаємо цедру апельсина.
- Покриваємо готовий кекс глазур'ю.