Головний санлікар Ігор Кузін анонсував COVID-вакцинацію дітей віком від 5 років: питання розглянуть у квітні

Досвід країн, де вже проводять такі щеплення, говорить про їхню безпеку, запевняють у МОЗ.

REUTERS.

В Україні у 2022 році можуть розпочати COVID-вакцинацію серед дітей віком від 5 років. Відповідне питання буде розглянуте у квітні. Про це головний санітарний лікар Ігор Кузін розповів 11 січня в інтерв'ю ВВС-Україна.

– Досвід інших країн, де вже проводять такі щеплення, показує, що це безпечно. Що завдяки щепленням від COVID попереджають передчасну смертність, особливо на тлі тяжких соматичних захворювань. Попереджають спалахи в організованих колективах, – повідомив Кузін.

Він уточнив, що рекомендацій Європейської технічної групи експертів із щеплення дітей від 5 років ще не було. Тобто на рівні Європи таке питання не розглядали.

– Ми плануємо розглянути вакцинацію дітей від 5 років орієнтовно з квітня, – зазначив представник МОЗ.

Раніше голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій припускав, що щеплення від коронавірусу дітям віком від 5 років почнуть робити з 2022 року.

Наразі в Україні дозволено вакцинацію від коронавірусу дітей віком від 12 років. Кузін наголосив, що щеплення дітям роблять лише за бажанням батьків. За його даними, в Україні вже вакциновано близько 140 тисяч дітей віком від 12 до 18 років. Незабаром вакциновані від коронавірусу неповнолітні українці також зможуть отримати "ковідну" тисячу гривень – доручення розробити відповідний механізм дав 10 січня Володимир Зеленський.