Письменник Віктор Шендерович вирішив залишити Росію: Я прийняв рішення перечекати зовні

Публіцист побоюється, що його заарештують у справі про наклеп після заяви "кремлівського кухаря" Євгена Пригожина.

Павло ДАЦЬКОВСЬКИЙ.

Російський письменник Віктор Шендерович заявив, що залишив РФ через загрозу кримінального переслідування за заявою бізнесмена Євгена Пригожина.

Шендерович розповів на своїй сторінці у Фейсбуці, що завжди з'являвся за повістками на допити та у суди, але вирішив утриматися «від особистої участі у кримінальній справі, яка світить за заявою „кремлівського кухаря“ Пригожина».

"Я прийняв рішення перечекати зовні", - написав він.

Наприкінці грудня 2021 року юридична служба компанії «Конкорд» Євгена Пригожина передала до поліції заяву про порушення кримінальної справи з наклепу щодо Віктора Шендеровича через висловлювання на адресу Пригожина.

Шендерович у своїй публікації про від'їзд із Росії зазначив, що стаття про наклеп передбачає обмеження волі на час слідства. «І в мене чомусь немає особливих підстав сумніватися в тому, що цю норму можна застосувати", - сказав він.

Шендерович нагадав, що минулого року в Пітері він уже був фігурантом справи з цього ж питання, і суддя не звернув жодної уваги на його докази та суть справи, прийнявши сторону позивача, тож на правосуддя він не розраховує.

"Зрозуміло, від'їзд - це саме те, на що мені натякали з Кремля двадцять років безкінечною і демонстративною кримінальщиною на мою адресу. Проникнення в житло, стеження, телефонне хуліганство, наклеп, вторгнення у приватне життя, прямі загрози самому життю... По жодній моїй заяві в поліцію відповіді я не дочекався: так путінська Росія вказувала на моє місце у вітчизняної параші. Тепер, уже без жодних метафор, йдеться про перспективу позбавлення волі. Втім, вимушений від'їзд із батьківщини – це, зрозуміло, теж позбавлення волі", – написав він.

Віктора Шендеровича в Росії оголошено іноземним агентом, а в Україні, навпаки, у 2015 році він потрапив до "білого списоку " дружніх до нашої країни російських діячів культури.