Хрещення 2022: історія та традиції свята

Хрещення – один із найважливіших днів у церковному календарі. Щорічно відзначається 19 січня.

naviny.online

Зміст

Хрещення Господнє – неперехідне свято, яке щорічно відзначається 19 січня. Віруючі починають відзначати його ще 18 січня у так званий Хрещенський святвечір, коли проходить перше освячення води. Цей вечір називають Святим.

Історія свята

Відповідно до біблійної історії, цього дня 30-річний Ісус Христос був охрещений його двоюрідним братом Іоанном Хрестителем. Таїнство пройшло в річці Йордан і означало очищення від гріхів та посвячення себе служінню Богу.

- З погляду історичного це свято зовсім молоде, бо було встановлено у 1955-му році. Але з погляду віри та богошанування життя Ісуса Христа це свято відзначалося в церкві від самого початку. Тобто, можна сказати, що вже у перші століття відзначали це свято, – наголосив брат Громади Божого Милосердя Олексій.

За його словами, цей обряд був «цілком іншим і несхожим на ті, що відбуваються зараз».

- Хрестити – значить «занурювати». І «хрещення» було своєрідним знаком, яким користувалися на Сході. Він означав, що людина радикально змінює своє життя. Вона «занурюється» у воду на знак того, що готова омити себе та вийти «новою», - зазначив отець Олексій.

Точних даних про те, де відбувалося хрещення, немає. Відомо, що було багато води і що події відбувалися недалеко від Йордану. Іноді в біблійних матеріалах згадується Віфанія або Віфавара Заорданська.

За біблійними даними, після цього на Ісуса «з небес зійшов Святий дух у вигляді голуба, і назвав його сином». Таким чином було засвідчено, що Ісус також Син Божий.

Оскільки Хрещення безпосередньо пов'язане з життям Ісуса, то воно входить до двонадесятих свят.

Прикмети на Водохреща

Що можна і не можна робити в день Хрещення Господнього

На Водохреща прийнято:

Що не можна робити на Хрещення Господнє:

Чи можна хрестити дитину на Водохреща 19 січня

У церкві заборони на хрещення цього дня немає. А у народі вважають, що ті, хто пройде таїнство хрещення саме 19 січня, проведуть щасливе життя. Однак якщо не домовитися про проведення хрещення у цей день заздалегідь, можна зіткнутися з тим, що у священнослужителя не буде через богослужіння вільної хвилини.