У ВООЗ називали «Омікрон» «цунамі випадків» та заявили, що штам не відноситься до легких

Через цей штам «лікарні переповнені та недоукомплектовані».

REUTERS

Штам коронавірусу «Омікрон», що активно поширюється світом, зовсім не відноситься до категорії легких, хоча і виглядає не таким серйозним, як «Дельта». Таку думку на брифінгу висловив гендиректор Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Адхан Гебрейєсус, слова якого цитує «Кореспондент».

- Хоча «Омікрон» дійсно виглядає менш серйозним у порівнянні з «Дельтою», особливо для вакцинованих, це не означає, що його слід відносити до категорії «легких». Як і в попередніх варіантах, «Омікрон» призводить до госпіталізації  і вбиває людей. Фактично цунамі випадків настільки величезне та швидко поширюване, що воно підриває системи охорони здоров'я по всьому світові, - заявив Гебрейєсус.

За словами гендиректора ВООЗ, через новий штам лікарні переповнені й недоукомплектовані, що тягне за собою смерті серед пацієнтів не лише від COVID-19, але й від інших хвороб та травм, через які пацієнти не можуть вчасно отримати допомогу.

Гебрейєсус вкотре закликав людей вакцинуватися і дотримуватися соціальних заходів, а також наполягає на рівному розподілі вакцин у світі.

Раніше медики назвали небезпечні ознаки «Омікрону», за яких слід якнайшвидше звернутися до лікарні. Один з них проявляється на шкірі, губах та нігтях – вони бліднуть, сіріють або стають синіми залежно від відтінку шкіри. CDC попередили, що це може вказувати на низький рівень кисню в крові.