Суддя кулінарного шоу "Майстер-Шеф" Володимир Ярославський розповів як приготувати вуксну кутю на Святий вечір. Кутя на Різдво в народі ще називається "Багата кутя" - про її нюанси та секрети шеф написав 5 січня пост в Інстаграм, з інгредієнтами та покроковим рецептом.
- Багата Кутя готується зазвичай на святий вечір. Щедрою зветься та, що готувалася напередодні Старого Нового Року. І ще напередодні Водохреща готували голодну кутю. Готували заздалегідь і ставили в кутку - куточок, найпочесніше місце в будинку. Традицій багато, всі вони різні. У нашій сім'ї кутю хрещений ніс своєму хрещенику вранці 7 січня, – уточнив Ярославський.
Інгредієнти :
- 175 г пшениці
- 50г маку
- 150г очищених волоських горіхів
- 75г лохини сушеної
- 75г журавлини сухий
- 100г Меду (або на свій смак)
- Узвар приблизно 100-120г.
Вага звичайно приблизна, тому що кожен готує на свій смак. Замість журавлини та лохини можна взяти родзинки.
Готуємо:
- Пшеницю потрібно добре промити водою, а потім варимо на повільному вогні, у великій кількості підсоленої води приблизно 45 хвилин. Зерна мають бути готові, м'які, особисто Ярославському подобається, коли ще трохи пружні – з легкою твердістю у середині. Потім відкидаємо готову пшеницю на сито
- Разом із пшеницею ставимо на маленький вогонь промитий мак і томимо приблизно 30 хвилин – поки що зерна не почнуть показувати білий корінець. Далі ставимо охолонути і потім перетираємо прямо у ступці пасту. "Раніше у бабусі, пам'ятаю, робив це у глиняній макітрі дерев'яною ступкою, з невеликою кількістю рідини, доки не з'явиться макове молочко. Якщо немає ступки, або бажаєте не витрачати багато часу на це – скористайтеся блендером", - зауважив кухар.
- Чорницю і журавлину заливаємо окропом на хвилинку і потім відкидаємо на сито
- Горіхи для кращого смаку підсмажуємо до рум'яності в духовці
- У великій мисці змішую відварену пшеницю, горіхи, пасту з маку, ошпарену лохину і журавлину, додаємо мед на свій смак і компот, щоб суміш була соковита і ароматна.
Раніше Володимир Ярославський допоміг розібратися в червоній ікрі, а також публікував рецепт сирних пончиків, а також розповів, як правильно смажити лосося та дав ульотний рецепт сирників. У свою чергу, Ектор Хіменес-Браво поділився рецептом свинячих ребер барбекю, крилець теріяки та суперсніданку – панкейку з яблуками.