Батько Віктора Цоя дав інтерв'ю Дмитру Гордону: про сина, чому пішов з сім'ї та фільм Олексія Учителя

Батько музиканта розповів про різні періоди життя артиста та прокоментував чутки навколо його імені.

youtube.com/"У гостях у Гордона"

Батько радянського співака та рок-музиканта Віктора Цоя Роберт в інтерв'ю журналістові Дмитру Гордону розповів, чому кілька разів йшов із сім'ї, як ставився до дружини та до останньої коханої сина, реакції на фанатів спадкоємця та скандальний фільм режисера Олексія Учителя. "КП" в Україні" зібрала найяскравіші цитати з цього інтерв'ю.

Про те, чому назвав сина Віктором
- Коли він народився, мені чомусь сподобалося це ім'я. Я запропонував назвати Віктором. Так вийшло. Тоді це було найкраще нормальне російське ім'я - переможця. На той час багато батьків називали своїх дітей іменами з викрутасами. Я це не люблю.

Про те, чому пішов з сім'ї та про позашлюбного сина

- Я, по-моєму, разів зо два-три йшов. У мене бурхлива молодість була. Потім повертався, впіймавши облизня.  Одного разу, коли я ходив наліво, у мене з'явився син Льоня.

Про те, чи спілкувалися сини один з одним

– Ні, практично ні. Вони навіть, на мою думку, не бачилися. Коли Вітька загинув, Льонька ще маленький був. Вони не могли спілкуватися, бо різниця у віці була. Вітька народився 1962-го, а Льонька в мене з'явився ближче до 90-х, навіть до 2000-х.

Про те, чому Віктор лежав у психіатричній лікарні

- Справа в тому, що тоді він захопився цією грою на гітарі, непогано малював - це все зійшло б нанівець. Він не те що не хотів йти до армії. Не хотів час гаяти. Мати категорично була проти того, щоби він до армії потрапив. Він намагався симулювати по-всякому. Одного разу в нього навіть щось вийшло. Коротше кажучи, якимось макаром від армії відкосив.

Про сина

- Найбільше мене здивував той натовп народу, який хотів його бачити, з ним поспілкуватися. Мені здавалося, що його натовп розірве. Йому ніде не можна було з'являтись. Але потім до мене прийшло розуміння, що це все через те, що народ, молодь любить його.

Про весілля сина з Мар'яною

- Спочатку ми з Валентиною категорично проти [весілля Віктора та Мар'яни] були. Певною мірою Мар'яна його на собі оженила. Вона була старша за нього на 3 роки. З цієї причини та інших Валентина Василівна була проти. Але Мар'яна його й у люди вивела. Вітька тоді був ще зовсім молодий, а вона вже була бувалою. Коротше кажучи, вона його на істинний шлях наставила, повела його, як досвідчена жінка, за собою. Якби не вона, я не знаю, ким би став Вітька. Спілкуватися зі сторонніми, поганими людьми Мар'яна йому не дозволяла.

Про кохану Цоя Наталю Разлогову

– Наталя була гідною жінкою для Віктора. Вона була красунею, розумницею. Стільки я міг би сказати про неї, стільки хороших слів, щоб її охарактеризувати. У неї дуже багато талантів. Сама вона була красунею. Це жінка, яку можна і треба було полюбити. Тому Вітька, звичайно, не міг не полюбити її. Вони з Вітькою були недовго. Він же з нею познайомився наприкінці свого життя, в останній рік. Ми особливо один одного не знали. От якби я раніше з нею познайомився, поспілкувався б із нею... Але цього не було, не встигли просто.

Про смерть Віктора Цоя

- Усі вважають, що він заснув за кермом. Після того як він загинув, стільки з'явилося версій про його загибель. Усі почали свої версії висловлювати. Один договорився до того, що він нібито сам влетів у якусь машину. Дуже важко зараз сказати. Справжня причина – це вона і є, що він заснув за кермом.

Про фанатів сина, які покінчили життя самогубством

- Так, було таке. Після його смерті була молодь, яка не хотіла жити. Не знаю точно, тридцять, сорок чи п'ятдесят людей, але приходили до нього на могилу вбиватися, розумієш? Я увесь час біля його могили не міг сидіти.

Про фільм Олексія Учителя "Цой"

– Я дивився цей фільм. Розумієте, цей Олексій Учитель на імені Віктора Цоя зробив програму життя, чи що. Він живе цим. Я не знаю, набридне йому це чи ні, але він про Віктора буде все життя свої фільми робити. Одним словом, я скажу – фільм не блиск.