Боррель розповів про цілі свого триденного візиту до України та застеріг Росію від агресії

ЄС діятиме рішуче і не збирається бути осторонь переговорів щодо "гарантій безпеки" для Росії.

є \flickr.com

Верховний представник Євросоюзу із зовнішньої політики та безпеки Жозеп Боррель напередодні візиту до України наголосив, що ЄС діятиме рішуче у разі, якщо Росія здійснить нові акти агресії проти нашої країни. Загроза російського вторгнення та підтримка України за цих обставин є однією з головних тем візиту глави європейської дипломатії. Про це йдеться в інтерв'ю Борреля польській агенції PAP 4 січня.

- Хочу передати послання сильної європейської підтримки, а також наголосити, що кожна провокація чи агресія в Україні матиме серйозні наслідки. Хочу також наголосити, що Україна, як і будь-яка інша країна світу, має право та свободу обирати союзи та політичні партнерства, це стосується і безпеки. Без України ніхто не вирішуватиме справ, пов'язаних з Україною, - зазначив Боррель.

Він попередив про рішучі наміри Євросоюзу відповісти на можливу агресію Росії проти України і зазначив, що Європа має бути за столом переговорів про безпеку в Європі (чому противяться РФ, бажаючи вести справи тільки зі США).

- ЄС діятиме рішуче, якщо Росія вчинить нові акти агресії проти України. Нинішня ситуація є загрозою стабільності та безпеки не лише України, а й усього регіону, і її не можна обговорювати "без усіх зацікавлених сторін за столом", - наголосив Боррель.

Глава дипломатії ЄС виступив за участь Європи у переговорах щодо так званих "гарантій безпеки", яких вимагає РФ.

- ЄС не може бути нейтральним спостерігачем на цих переговорах, якщо Росія справді хоче обговорити архітектуру європейської безпеки. Ми будуємо спільну зовнішню політику і політику безпеки та спільну політику безпеки й оборони саме з цією метою, - наголосив Боррель.

Політик  відзначив, що ЄС "підтримує регулярні контакти зі своїми українськими колегами", а мета його першої закордонної поїздки у 2022 році - поговорити з українськими партнерами ЄС про їх занепокоєння та про те, що можна зробити для їх вирішення.

- Я також хочу наголосити, що Україна, як і будь-яка інша країна у світі, має право і може вільно обирати свої політичні та альянси безпеки чи партнерства. Ніхто не ухвалюватиме рішення з питань, пов'язаних з Україною, без України, - резюмував Боррель.


Голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель відвідає Україну з робочим візитом 4-6 січня – поїздка розпочнеться вже сьогодні ввечері. Разом із міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою Боррель відвідає Донбас та лінію зіткнення. Після чого прилетить до Києва, де зустрінеться із представниками української влади.