Дефіциту не буде, але ціни зростуть: економісти розповіли, які продукти подорожчають у 2022-му

Через непомірно високі ціни на газ українські підприємства харчової галузі опинилися на межі зупинки.

Оберемченко Николай

Схоже, терпіння харчовиків теж не безмежне. Захмарні ціни на газ спричинили те, що українські підприємства харчової галузі виступили із заявою: вони вже на межі зупинки. Які продукти сьогодні перебувають під загрозою зникнення та наскільки на них зростуть ціни у 2022 році?

«Чим більше працюєш, тим більше збитків»

28 грудня відбулася прес-конференція, на якій представники асоціацій харчової галузі прямо сказали: підприємства перебувають у критичному стані. А нинішнє подорожчання енергоносіїв – це пряма загроза для продовольчої безпеки України.

«Вперше за сучасну історію було відверто сказано, що підприємства стоять на межі зупинки через надмірно високу ціну на природний газ, - написав на своїй сторінці у Фейсбуці голова наглядової ради компанії «Молочний альянс» Сергій Вовченко. - Заводи групи «Молочний альянс» теж попередили своїх партнерів про неможливість далі працювати зі збитками. Ситуація парадоксальна: чим більше ти переробляєш молока та випускаєш продукції, тим більше ти отримуєш збитків».

Раніше про аналогічну непросту ситуацію у своєму інтерв'ю для «КП" в Україні» говорив і голова «Укркондпрому» Олександр Балдинюк. За його словами, надхмарні ціни на газ збільшили частку енергоносіїв у собівартості кондитерської продукції з 4 до 12%. Але основна проблема в тому, що подорожчання газу призводить до зросту вартості й інших складових собівартості, зокрема цукру. У свою чергу деякі цукрові заводи взагалі не змогли розпочати роботу цього сезону через таку вартість енергоносіїв.

Несолодко доводиться і пекарям. За словами президента Всеукраїнської Асоціації пекарів Юрія Дученка, галузь гостро потребує підтримки уряду. В умовах, коли ціна на газ зросла в 10 разів, виробники хліба заявляють про неможливість працювати в таких умовах і попереджають про закриття підприємств та перебої з постачанням хліба.

«Є постанова Кабміну №1102, якою визначено пільгову ціну на газ для населення на рівні 7,6 грн за кубометр та 16 грн - для комунальних і бюджетних установ. Держава могла б поширити дію цієї ухвали на хлібопекарську галузь. Ми готові платити, як комунальні підприємства, 16 грн, але не 50 і не 60, як сьогодні», - цитують ЗМІ представників галузі.

Що подорожчає

Продуктовий ринок нас і 2021-го стабільністю цін не радував, але, схоже, 2022-й простіше не буде. Відповідаючи на запитання, що чекає на нас у новому році - дефіцит продуктів або чергове зростання цін на них, експерти схиляються до другого варіанта.

– Ринок змінить свою структуру та компенсує деформації, що виникли внаслідок підтримки владою енергетичних монополій, – вважає економіст Владислав Банков. - Відчутними для споживачів моментами стануть зріст цін та збільшення пропозиції імпортних товарів. Торкнеться це всіх енергозалежних галузей, меншою мірою – сфери послуг.

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко додає: ціни на продукти у 2022 році зростатимуть так само, як і у 2021-му.

- Справді, наразі на продуктові цінники сильно впливає вартість енергетичних ресурсів, тож хліб і молочка подорожчають на 10-15% вже на початку 2022 року, - каже Охріменко. - А ось у другій половині 2022-го зріст припиниться.

За словами експерта, найбільше енергії у харчовій промисловості споживають пекарі та тепличне господарство. Відтак подорожчають ще й кондитерські вироби, а також тепличні овочі.

Крім того, очікується подальше подорожчання цукру та яєць.

– Загалом у структурі виробництва продуктів енергія займає близько 10%, – наводить Охріменко конкретні цифри. - Отже, на мою думку, всі розмови про те, що харчова промисловість не може платити так багато за газ, - це казки. 2014-го теж ціни на газ злетіли, але ж платили? Ціни на прилавках, звісно, зростуть, але це вже інше питання.

Водночас аналітик Олексій Кущ зазначає: те, що підприємство пережило колишні кризи, зовсім не означає, що воно переживе наступні.

- Як мінімум третина нашої енергоємної промисловості за нових цін жити не зможе, - вважає аналітик. - Це як акваріум із рибками нагрівати: при 60 градусах ще деякі живуть, а при кипінні буде вже юшка. Сьогодні «економічний акваріум» розігрітий цінами на енергоресурси майже до 80 градусів.

Аналітик компанії «Центр біржових технологій» Максим Орищак додає: ціни на продукти зростають не лише через подорожчання енергії, хоча це, безумовно, відіграє не останню роль, але й унаслідок динаміки цін на корми.

За словами експерта, якщо говорити про молочку, то в її собівартості корми становлять близько 60%. І тоді як експортери відправляють за кордон велику кількість зерна, що сприяє його дефіциту, виробники змушені імпортувати премікси (вітамінно-мінеральні добавки до комбікорму. – Прим. авт.) на тлі зростання курсу. Підсумок закономірний: скорочення вітчизняного виробництва в рамках економії та очікування із зросту імпорту.

– Крім того, якщо говорити про молочку, то експортери втрачають свою частку на зовнішньому ринку: експорт знизився з 800 тис. тонн у 2018 році до 350 тис. тонн у 2021-му, – каже Орищак. - Аналогічна ситуація і щодо кондитерських виробів, де імпорт лише у поточному році зріс на 30%.

Що робити?

Олександр Охріменко пропонує не надто популярний, але, на його думку, дієвий вихід: не вводити дотації, не продавати дешевий газ і нікому не робити жодних поблажок.

- Чим менша держава допомагатиме, тим швидше промисловість адаптується до високих цін на газ і все налагодиться, - упевнений експерт. - Як тільки-но держава починає дотувати та контролювати, одразу виникають корупція і проблеми. До того ж зріст цін на газ – це тимчасове явище, і вже у другій половині 2022-го ціни на нього будуть низькі, тож почнуться якісь інші проблеми. Але бізнесмени знають, що бізнес – це завжди проблеми.

Проте більшість економістів упевнені: допомога українським харчовикам не завадила б, не кажучи вже про адекватність тих самих цін на газ.

- Наші чиновники дуже люблять наводити приклад Європи, так ось: ЄС витрачає суттєву частину бюджету на підтримку аграріїв і харчовиків, - нагадує економіст Андрій Мартинюк. - Не кажучи про те, що ціни на газ там не є «сюрпризом щодня», а визначаються довгостроковими контрактами і сьогодні мінімум у півтора рази нижчі, ніж в Україні.

На жаль, наразі влада лобіює інтереси олігархів, вбиваючи шаленими регуляціями та високими податками залишки економіки, констатував Владислав Банков. Вже нині ціна на електроенергію на січень вища за собівартість енергії з автономних джерел. А щодо природного газу, то більшість приватних підприємств або вже перейшли, або перебувають у процесі переходу на альтернативні джерела. Отже, резюмував експерт, вихід із ситуації, що склалася, у скасуванні акцизів та ПДВ на всі види альтернативного природного газу палива, а також у спрощенні процедури введення генеруючих електроенергію потужностей.

– Єдиний вихід із поточної ситуації – це підтримка виробників, – упевнений Орищак. - Це можуть бути і зниження ПДВ, і пільгові кредити, і цільові субсидії. Втім, поки що на це розраховувати не доводиться. Сьогодні найбільш ймовірною допомогою, враховуючи дефіцитний бюджет, може стати обмеження в частині експортних квот зерна, про яке говорять в уряді. Однак якщо експортне лобі виявиться надто сильним, реальних дій ми можемо взагалі не побачити.