На Тернопіллі відсканували череп, щоб з'ясувати, як виглядав місцевий житель три тисячі років тому

Це важливо для реконструкції.

facebook.com/wasyl.ilchyshyn.

В одному з музеїв Тернопільщини вчені планують реконструювати зовнішній вигляд особи стародавньої людини, яка проживала у цих краях три тисячі років тому. Щоб зробити це, ученим довелося використати новітні методи досліджень. Про те, що такі дослідження проводяться, на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив директор Залозецького краєзнавчого музею та археолог Василь Ільчишин.

- Готуючись до відкриття експозиції у Залозецькому краєзнавчому музеї, змушені йти в ногу з часом та паралельно проводячи новітні дослідження, - пише на своїй сторінці Василь Ільчишин.

В одній із клінік міста Тернопіль відсканували череп представника високої культури, який виявили ще у 2011 році експедицією Охоронної археологічної служби України (ОАСУ) села Мільне, що розташоване на території Залозецької громади.

- В результаті сканування отримано 3D зображення черепа, що дасть можливість виготовити його копію та в перспективі реконструювати зовнішній вигляд людини, яка проживала на Залозоччині ще 3 тисячі років тому, - пише Василь Ільчишин.

Все, що відомо про власника черепа, це те, що колись він належав представнику чоловічої статі і був віком всього 20-25 років.

Додамо, що активне дослідження могильника високої культури біля села Мільне на Тернопільщині проводилось у 2008 році та у вільному доступі є публікації про ті дослідження.

З них відомо, що поселення Мільне-I було виявлено ще 2005 року вченими В. Ільчишиним та М. Бігусом. Тоді було виявлено десятки дрібних перепалених фрагментів черепа та трубчастих кісток на площі 10х5 метрів.