У 2021 році гривня зміцнилася. Що буде з курсом після Нового року

За підсумками 2021 року гривня посіла восьме місце у списку світових валют, що зміцнювалися.

Зображення Eugene Kozlovsky із сайту Pixabay

Рік, що минає, незважаючи на невелике послаблення гривні, видався для нашої грошової одиниці досить позитивним. Зміцнившись за підсумками року до долара майже на 4%, вона посіла восьме місце у списку найміцніших валют.

– Більшу частину 2021 року гривня зміцнювалася по відношенню до долара, – каже старший аналітик «Альпарі» Вадим Йосуб. - Від початку року до першої половини листопада долар знизився з 28,4 до 26,0 грн. Основною причиною такої динаміки був випереджаючий зріст експорту з України завдяки сприятливій зовнішній кон'юнктурі – зростанню зовнішнього попиту на продукцію, що експортується, з одночасним зростанням світових цін (на руду, чорні метали, аграрну продукцію). Позитивну динаміку показав експорт IT-послуг.

За словами експерта, політика Нацбанку не допомагала, але й не заважала зміцненню гривні. НБУ давно не таргетує курси іноземних валют, вони складаються під впливом фундаментальних факторів.

– Втім, Нацбанк України може бути присутнім на ринку для згладжування сильних коливань, – каже Вадим Йосуб. - Більшість року пропозиція валюти на ринку перевищувала попит на неї, тому НБУ переважно валюту купував, чиста купівля валюти регулятором від початку року перевищила $2 млрд. З одного боку, це стримувало зміцнення гривні, з іншого – допомогло наростити валютні резерви країни.

Розворот курсу, що відбувся в листопаді, пов'язаний насамперед із загостренням геополітичної ситуації на кордоні України з РФ.

- У 2022 році середньорічний курс долара становитиме 27,4-27,5 грн, а до кінця року долар може піднятися до 27,6-27,8 грн, - резюмує Вадим Йосуб. - Це базовий сценарій, який передбачає успішне продовження програми stand by з МВФ та відсутність серйозного політичного загострення з РФ і тим більше переходу протистояння до гарячої фази. ВВП у 2022 році за базового сценарію зросте на 3,5–4,0%. У січні, найімовірніше, гривня не залишить діапазон 27,0–27,5 грн.