Михайло Подоляк: Немає жодного розчарування у Зеленському, просто держава старого типу чинить опір

В Офісі президента прокоментували цифри соцопитувань, які демонструють ставлення до гіпотетичного другого терміну чинного президента.

Григорій КОСТАНТИНОВ.

Цифри соцопитувань, які показують неприйняття українцями другого президентського терміну Володимира Зеленського, спричинені тим, що громадську думку формують ЗМІ, що належать "конкретним фінансово-промисловим групам". Про це радник глави Офісу президента Михайло Подоляк розповів в інтерв'ю "Фактам", опублікованому 30 грудня.

- Одразу скажу: немає жодного розчарування, але є банальні формуючі контртехнології. Дуже просте пояснення. Ми маємо відверто говорити про таке. Ключове – держава старого типу чинить опір, – заявив Подоляк.

Він додав, що більш ніж 90 відсотків медійного простору, що формує громадську думку, належить конкретним фінансово-промисловим групам, яким зміни "точно ні до чого".

- На жаль, цей простір зараз негативізований. З іншого боку, ця масштабна інформаційна негативна кампанія синхронізована з дивними соціологічними дослідженнями, які з'явилися практично одночасно, причому у великій кількості. Але ж якісне соціологічне дослідження повинно мати якісь тривалі часові проміжки - глибинні дослідження, аналіз, робота з соціальними групами.

Подоляк нарікає, що в Україні практично щотижня ключові соціологічні лабораторії країни вивалюють результати нібито найкрутіших досліджень громадської думки.

- Абсолютно примітивна технологія. Завдання негативної медійної кампанії - затягнути суспільство у стан хаосу, настороженості та нерозуміння того, що буде завтра. А коли людина напружена або насторожена, вона набагато маніпулятивніша і залякана. І легше повірить у найдикіші міфи та фейки, – каже він.

Подоляк вважає, що "суспільство має гуманізуватися" та по-іншому сприймати навколишній світ. А це питання тривалих часових відрізків (5-10-15 років).

- Мені здається, що Володимир Зеленський, на відміну попередників, президент зовсім іншого складу. Він одночасно щодня в операційному режимі вирішує сотні ситуативних завдань та у той же час стратегує інший тип держави, - зауважив радник Єрмака.

ДОВІДКА

Згідно з нещодавніми соцопитуваннями, проти другого терміну Володимира Зеленського майже 64% українців. За жодних обставин за нього не голосуватимуть 32.4% опитаних, при цьому 67.4% вважають, що події в Україні розвиваються у неправильному напрямку.

Водночас у березні, коли рейтинги тих самих соціологічних груп були компліментарнішими для Зеленського, Михайло Подоляк, спираючись на ці дані, констатував упевнене лідерство чинного президента.