Львівські хірурги провели унікальну операцію на спинному мозку п'ятирічної дівчинки

Завдяки зусиллям медиків дитина зможе ходити.

pixabay.com

Медики Львівської міської дитячої лікарні Першого територіального медоб'єднання провели унікальну операцію на спинному мозку п'ятирічній дівчинці зі складною генетичною хворобою. Операція пройшла успішно і незабаром дитина, яка кілька років пересувалася на інвалідному візку, знову встане на ноги. Про це повідомила пресслужба Першого територіального медичного об’єднання Львова.

- Христина, яка кілька років пересувалась лише з коляскою-опорою, отримала шанс самостійно ходити завдяки операції на спинному мозку. Таке складне нейрохірургічне втручання у дитячій лікарні на Орлика виконано вперше, – розповіли медики.

Лікарі розповіли, що ще кілька років тому у дитини діагностували генетичну хворобу Штрюмпеля. Це спадкове захворювання, при якому уражаються бічні та передні спинномозкові стовпи. Хвороба небезпечна паралічем нижніх кінцівок. Дівчинка народилася зовні здоровою дитиною і в рік навчилася ходити. Проте, через кілька місяців м'язи в її ніжках почали напружуватися, хворіти, а незабаром дитина вже не могла стати на стопи. Ні ліки, ні реабілітація не допомагали і стало ясно, що операція - це єдиний шанс для  Христини на повноцінне життя.

Щоб урятувати дівчинку, лікарі провели селективну дорзальну ризотомію. Під час цієї операції нейрохірурги дістаються спинного мозку і частково перерізають чутливі нерви, що йдуть до ніг і провокують напругу. Складність операції полягає в тому, що є ризик зачепити нерви, які відповідають за рух. Ще нещодавно такі втручання виконувались лише за кордоном. Проте батьки Христини, після консультацій із клініками Туреччини, Ізраїлю та Польщі, вирішили довіритися львівським лікарям.

– Операція пройшла вдало. Неозброєним оком видно: напруга у м'язах ніжок нашої маленької пацієнтки зменшилась. Наразі дівчинка проходить реабілітацію. І хоча без опори вона ще не ходить, але може повністю ставати на стопи, – розповіли лікарі.

На початку грудня львівські медики успішно прооперували 23-річного хлопця, який народився із нирками, що зрослися. Про свою аномалію хлопець дізнався лише тоді, коли звернувся до лікарні з підвищеною температурою та болями у спині.