Алкоголь у Новий рік: щоб вечірка не закінчилася раптово

Дієтолог розповіла про максимальну кількість напоїв, яку можна собі дозволити за святковим столом, та порадила, як уникнути похмілля.

Архів «КП в Україні»

Найкращий і найдорожчий алкоголь - ворог мозку та печінки

До Нового Року лічені дні, в супермаркетах зяють порожнечею акційні пропозиції на алкоголь, у всіх кошиках ніжно щось побрязкує - нарешті ми не лише поїмо, а й вип'ємо. У будь-якому «пристойному» будинку гостю має бути запропоновано щонайменше п'ять видів спиртного, і поганий той візитер, який спробує щось одне. А бабусину наливку - під ананасик, і нічого, що після джину. А текілу "прямо з Мексики, з черв'яком", і нічого, що після шампанського. Варіантів - безодня, результат один - першосічнева думка «Що ж я вчора такого з'їв у тещі?».

– Наше лихо у свята ще й у тому, що алкоголь «лягає» на підгрунтя із жирних страв, салатів з майонезом, калорійної їжі, – зітхає лікар-дієтолог Євгенія Розум. - Плюс ще й запивається солодкими газованими напоями. А це колосальне навантаження для підшлункової залози та кишечника, які найчастіше не витримують святкового тиску. І не має значення, скільки ви собі дозволили, - для спиртного немає нешкідливої кількості.

На предмет безпечної дози алкоголю було проведено безліч досліджень. І, до речі, Всесвітня організація охорони здоров'я схаменулась і відмовилася від будь-яких рекомендацій, наполягаючи тепер на тому, що здорової дози спиртного просто немає. А за «старими правилами» дозволена щоденна норма мала такий вигляд: до 40 г чистого спирту для чоловіків і не більше 30 г для жінок. І тим і іншим – не частіше ніж чотири рази на тиждень.

З одного боку, що таке 30 г? Здається, дрібниця. З іншого - виходить, що через день окремо взятий чоловік може без сорому випивати дві пляшки пива, або 100 мл горілки, або три келихи сухого вина. Для жінок: півтори пляшки пива, 80 мл горілки або дві келихи сухого вина. Виглядає ця «нешкідливість» взагалі досить переконливо. До того ж ніхто не скасовував індивідуальну переносимість: для когось 50 мл – це лише «затравка» вечірки, а для когось – вже  її кінець.

- Будь-який алкоголь - найлегший, ідеальний, дорогий - призводить до того, що страждають клітини головного мозку і наша печінка, - попереджає дієтолог. - Приймаючи навіть найменшу дозу спиртного, ми завдаємо їм непоправної шкоди.

Отже, для тих, хто готовий до руйнівних наслідків новорічної пиятики, кілька порад, як їх хоча б мінімізувати.

Шампанське: два келихи - і «винесуть» бульбашки

Головний алкогольний атрибут зимового свята, і позиції його такі міцні, що під бій курантів до ігристого сходять навіть найсуворіші далекобійники та охоронці супермаркетів. Про дам і говорити нічого: для них це напій свята, скарг на життя, боротьби зі стресом, сліз, любові і ще  казна-чого.

Але в Новий рік з шампанським треба бути пильним та пам'ятати - 2-3 келихи, не більше. Той самий вуглекислий газ, який так звеселяє процес своїми бульбашками, прискорює всмоктування алкоголю. А підступність дії – у цілковитій непомітності процесу сп'яніння.

І ось ти начебто щойно нафарбувала губи і натягла панчохи, а ось уже, як співається в пісні, «лезла в окно, проснулась в прихожей, явилась домой с невозможною рожей». А вже про ранкові відчуття після передозування ігристим і говорити незручно: пам'яті майже немає, зате талії вдвічі більше, у голові – дзвони, у шлунку – стогін. 1 січня втрачено назавжди. До речі, є думка, що найважче вранці після просекко.

Червоне вино "не люблять" алергії, діабет та мігрень

Цьому напою приписується такий комплекс "корисностей", включаючи серце, судини, підтримку тиску та холестерину, що здається дивним – чому сухим червоним досі не лікують у кардіологіях?

Існує версія, що коли ти п'єш червоне сухе вино за святковою вечерею, то можеш з'їсти третину смаженої свині - і нічого не буде, бо вино працює «нейтралізуюче»!

- Можна говорити про антиоксидантні властивості червоного сухого вина через ресвератрол - потужний природний антиоксидант. Але насправді його багато міститься в шкірці темного винограду, в натуральному виноградному соку, але не у вині.

каже дієтолог Євгенія Розум.

Не применшуючи корисних властивостей червоного сухого вина, зазначимо, що, обираючи його як напій для вечірки, важливо дотримуватися всього двох умов. Воно має бути якісним, а оптимальна доза на вечір – два-три келихи.

Відмовитися від вина за новорічним столом доведеться при хронічному захворюванні нирок, печінки та шлунка, цукровому діабеті. Через присутність танінів вино небажане людям, які страждають на мігрені. Може принести неприємні сюрпризи й алергікам – гістаміни здатні викликати кропивницю, бронхоспазм, алергічний риніт.

Не змішувати винне та зернове

Як докірливо казав Олег Басилашвілі Євгену Леонову у фільмі «Осінній марафон», «сказали, що ти портвейн з горілкою змішуєш». Будь-яка «мішанина» може скоротити новорічну вечірку. Тому потрібно просто запам'ятати: не змішувати білі та червоні вина, а також винні спирти із зерновими.

До перших належать вино, шампанське, коньяк, бренді. До других – горілка, віскі, шнапс, пиво, джин. Не забуваємо і про напої на основі цукру – текіла, ром та «народний» самогон.

Фахівці не рекомендують пригощатися навіть напоями з однієї групи, не кажучи вже про те, щоб почати пити вино після того, як втомилися від віскі. Градус не знижуємо – про це у нас усі знають, але чомусь у Новий рік це правило не працює. А дарма, адже саме від його недотримання трапляються неадекватні реакції організму, психіки та поведінки.

Як правильно?

Правильно - ніяк, кажуть наркологи, дієтологи, печінка і шлунково-кишковий тракт, що вже напружився.

– Можна алкоголь розбавити водою, зменшивши дозу спиртного, можна «розтягнути» келих вина чи шампанського на увесь вечір – тут кожен сам приймає рішення, – каже Євгенія Розум. - Хоча дієтологи, звичайно, хотіли б сказати всім - не пийте взагалі міцний алкоголь на новорічній вечірці.

А якщо вже зібралися, дотримуйтесь правил:

 

[h5_tt class="orange_h5_title" text="ДО РЕЧІ""

Смертність від алкоголю знизилася вдвічі за останні 15 років

Вмирати від спиртного, а отже, і пити українці стали менше. Щорічні цифри смертей періоду 2005-2007 років вражають: від 23 до 26 тисяч людей. Знижуватися вони почали з 2009-го, і у 2020-му році від алкоголю загинуло 9715 українців.

Дані за рік, що минає, ще не зібрані, але, за інформацією Держстату, з січня до жовтня від алкогольної кардіоміопатії померло 2837 осіб, від алкогольної хвороби печінки - 1467, від отруєння спиртним - 1436, від розладів психіки внаслідок зловживання - 5.

Загалом з 2008 року, коли алкогольна смертність досягла рекордних 27 тисяч, і до 2020-го Україна втратила понад 173 тисячі громадян.