Український кондитер та екс-суддя "МастерШеф" Ліза Глінська розповіла, як приготувати пиріг киш із особливою червоною рибою - дикою горбушею з Аляски. Горбуша – не найдорожча червона риба, тому пиріг за собівартістю "кусатися" не буде. Про рецепт та свої особисті відкриття Глинська 27 грудня розповіла в Інстаграм.
- Кіш із горбушею, шпинатом та кедровими горішками. Спробуйте приготувати таку киш на сніданок у сімейні святкові дні. Горбуша – це найпоширеніший, а отже найдоступніший вид тихоокеанських лососевих (виявляється, їх цілих 5 видів), – зазначила вона.
Сама Глінська з подивом дізналася, що на Алясці законом заборонено аквакультуру, вся риба дика, натуральна, росте в природних умовах, як і тисячі років тому. Окрім преміальних позицій на кшталт чорної тріски в Україну з Аляски ввозять горбушу та мінтай, тож риба ця - не вирощена на фермах, а "справжня".
інгредієнти
Тісто Брізе:
- 250 г борошна
- 150 г вершкового масла (холодного)
- 50 г яйця
- 20 мл холодного молока
- 5 г цукру
- щіпка солі.
Начинка:
- 200 г горбуші
- 150 г шпинату
- 100 г яйця
- 100 мл вершків (жирність 20-30%)
- 50 г твердого сиру
- 20 г кедрового горіха
- 5 г вершкового масла
- 5 г рослинної олії
- сіль.
Готуємо:
1. У муку додаємо холодні кубики вершкового масла. Кінчиками пальців розтираємо олію до стану крихти. Потім змішуємо з яйцем, холодним молоком, сіллю та цукром.
2. Замішуємо тісто і розкочуємо його між аркушами пергаменту. Забираємо на 30 хвилин у холодильник.
3. Готуємо начинку. Тушку горбуші очищаємо від шкіри та кісток, нарізаємо кубиками.
4. На сковороду наливаємо олію, потім вершкове. Розігріваємо та додаємо шпинат. Знімаємо сковороду з плити та додаємо до шпинату рибу.
5. Додаємо туди ж яйце, вершки, натертий сир, сіль.
6. Дістаємо тісто і укладаємо його у форму. Зверху робимо проколи виделкою, щоб тісто не роздувалося. Відправляємо в духовку на 15 хвилин за 170 ℃.
7. Потім заливаємо у форму із тестом начинку. Ставимо запікати на 15-20 хвилин за 170 ℃.
Раніше Володимир Ярославський показав рецепт вишуканої новорічної закуски з червоною ікрою. У свою чергу, Ектор Хіменес-Браво зібрав комплексну вибірку рецептів для новорічного столу : якщо все це приготувати, цього буде достатньо, щоб різноманітно, недорого і без проблем на кухні нагодувати гостей.