Космічні новини: "Джеймс Вебб" відкоригував траєкторію, а китайці вийшли у відкритий космос з орбітальної станції

Людство продовжує спроби дізнатися більше про космос.

НАСА.

Космічна обсерваторія "Джеймс Вебб", яку запустили до космосу 25 грудня, здійснила перший, найважливіший маневр корекції траєкторії. Йому належить зробити ще два маневри на шляху до другої точки Лагранжа в системі Сонце-Земля. Про це повідомили у NASA.

Заради першого маневру двигуни працювали 65 хвилин. Другий маневр, згідно з планом, відбудеться через два дні.

Тим часом двоє китайських астронавтів із екіпажу національної орбітальної станції "Тяньгун" вийшли у відкритий космос. Їм необхідно виконати планові роботи. Про це заявили в Управлінні програми пілотованих польотів КНР (CMSA), передає Інтерфакс-Україна.

- Вихід у космічний вакуум, що розпочався о 18:44 за пекінським часом (13:44 мск), здійснили Чжай Чжиган та Е Гуанфу. Їм асистує, перебуваючи на станції, жінка-тайконавт Ван Япін, - йдеться у повідомленні.

16 жовтня китайські астронавти прибули на станцію на космічному кораблі "Шеньчжоу-13". 7 листопада члени екіпажу вже виходили у відкритий космос. Цього разу це зробили Чжай Чжиган та Ван Япін. Космонавти шість годин вели монтажні роботи щодо підключення зовнішніх систем створюваної станції.

Ван Янпін є першою китайською жінкою, котра вийшла у відкритий космос.