NASA запустило в космос телескоп "Джеймс Вебб"

У космічному агентстві показали відео з моменту запуску.

НАСА.

NASA запустили ракету-носій "Аріан-5" із космічною інфрачервоною обсерваторією "Джеймс Вебб". На Youtube-каналі NASA ведуть пряму трансляцію з нагоди запуску. У Твіттері відомства показали відео запуску.

Пуск відбувся о 14:20 за часом Києва, з космодрому Куру у Французькій Гвіані. Через 27 хвилин "Джеймс Вебб" успішно відокремився від другого ступеня ракети-носія, почав розгортати сонячну батарею і вирушив до місця призначення. Фахівці американської космічної агенції очікують, що телескоп хоча б 5-10 років прослужить на гало-орбіті навколо другої точки Лагранжа.

Через 29 днів телескоп опиниться на робочій позиції. Першого тижня польоту телескопу належить розгорнути всі шари теплозахисного екрану та висунути двометрову опорну вежу. Вежа відокремлює оптичну систему від основної частини обсерваторії.

На другому тижні має розгорнутися оптична система. Після цього вона плавно охолоне до робочих температур. Потім три місяці знадобляться на калібрування приладів та юстирування оптики. Ще півроку налаштувань та перевірок знадобиться, щоб на Землю надійшли перші фото, які він зробить.