Санта-Клаус вже над Болгарією, за кілька годин буде в Україні

Дивіться на небо, ловіть подарунки.

REUTERS.

Санта-Клаус рано-вранці 24 грудня вилетів зі своєї резиденції на Північному полюсі на чарівних санях і вирушив у кругосвітню подорож, розсипаючи над землею різдвяні подарунки.

На даний момент упряжка на чолі з оленем Рудольфом, яка з реактивною швидкістю несе Санту над Землею, знаходиться над Болгарією, і через 2-3 години подарунки з мішка сипатимуться на Україну. Про це свідчать дані сервісу Flightradar24.

Екіпаж летить на висоті понад 11 тисяч кілометрів, повідомляється на сервісі відстеження авіації Flightradar, що показує маршрут казкового героя. Політ Санти кожен бажаючий може спостерігати у режимі онлайн. Сані Санта-Клауса мають позивний Red nose ("Червоний ніс") та бортовий номер HoHoHo.

Сайт NORAD Tracks Santa, створений Командуванням повітряно-космічної оборони Північної Америки (NORAD), також відстежує пересування казкової упряжки. У США стежать за польотом Санти з 1955 року, коли в газеті "Колорадо-Спрінгс" випадково надрукували неправильний номер телефону, яким діти могли дзвонити Санті. Оприлюднений номер належав до центру Континентального командування ППО (зараз Командування повітряно-космічної оборони Північної Америки, скорочено NORAD).

Перший дзвінок 24 грудня надійшов від маленької дівчинки. Їй відповів полковник ВПС США Гаррі Шоуп. Співробітники центру, щоб не засмучувати дітей, які дзвонили, додали нове завдання до своєї оборонної місії і почали повідомляти їм координати саней Санта Клауса.

З того часу вже протягом 65 років у режимі реального часу NORAD повідомляє про координати саней Санта-Клауса на шляху від Північного полюса всією планетою. Flightradar показує маршрут казкового героя з 2017 року.