Росія запропонувала відкрити КПВВ на Донбасі, якщо Україна визнає російську вакцину

Українська сторона в ТКГ вважає, що ця вимога є нездійсненною.

Під час засідання Тристоронньої контактної групи представники Росії заявили, що готові розблокувати всі контрольні пункти в'їзду-виїзду на Донбасі на час новорічних та різдвяних свят, якщо Україна визнає їхні COVID-документи та російську вакцину від коронавірусу. Про це заявив представник Донецької області у ТКГ Сергій Гармаш в ефірі " 24 канали ".

– Вони виступили з несподіваною заявою. Спочатку вона здалася мені оптимістичною. Вони запропонували з 30 грудня до 10 січня відкрити всі КПВВ, але далі була умова: "Готові зробити це, якщо Україна визнає їхні документи про вакцинацію і, якщо Україна визнає російську вакцину". Тобто ті вакцини, які застосовуються на території ОРДЛО, - заявив Гармаш.

За його словами, питання російських вакцин – це не компетенція ТКГ, а визнання російських Covid-документів було б практично суб'єктивізацією так званих ЛДНР як сторони конфлікту.

- Звичайно, це теж нездійсненна умова. Ми запропонували без жодних умов відкрити всі КПВВ. Ми готові були це зробити і з сьогоднішнього дня, у нас ПЛР-тести безкоштовно проводять, тому людям не потрібні жодні документи... Але той бік, знову ж таки, прив'язав питання відкриття КПВВ до виконання їх де-факто політичних вимог, - наголосив він.

Як зазначив Гармаш, визнання російської вакцини неможливе, оскільки це є фактично зняттям відповідальності з Росії за конфлікт на Донбасі та визнання факту громадянської війни.

У Росії заявили, що відкриття КПВВ на Донбасі заблокував Київ, відмовившись узгодити "єдині санітарно-епідеміологічні вимоги"

Як пише ТАСС, повпред Росії у контактній групі з врегулювання ситуації на сході України Борис Гризлов заявив, що напередодні різдвяних та новорічних свят представники Донецька та Луганська запропонували відкрити у святковий період усі діючі пункти пропуску, погодивши з Україною єдині санітарно-епідеміологічні. вимоги та режим роботи даних пунктів в умовах пандемії, але Україна відмовилася.

- Це дозволило б уникнути надмірного скупчення мешканців при перетині лінії зіткнення та запобігти зайвому ризику для життя та здоров'я людей. Україна від погодження вказаного порядку відмовилася, тим самим заблокувавши відкриття пунктів пропуску, - заявив Гризлов.

Засідання ТКГ, яке відбулося 22 грудня, було останнім у 2021 році. За даними української делегації у ТКГ, сторонам вдалося досягти домовленостей щодо повернення до дотримання припинення вогню на Донбасі. Україна розраховує, що найближчі новорічні та різдвяні свята мають бути мирними, а на Донбасі нарешті переможе тиша. Наступна зустріч учасників ТКГ призначена на 26 січня 2022 року.