Поножовщина в елітній «камері Малюськи»: колишньому фіндиректору передали вітання з волі

НП сталася у Лук'янівському СІЗО.

facebook.com/profile.php?id=100011121947008

З почином. У модній платній камері Лук'янівського СІЗО, які так рекламує міністр юстиції Денис Малюська, сталося кровопролиття – удар ножем отримав підприємець Максим Кириченко, якого судять за економічні злочини.

Докладніше про подію «КП в Україні» розповіла адвокат потерпілого Дар'я Шевченко.

Привіт від людей, яких образив

- У вівторок 21 грудня у нас із моїм підзахисним у СІЗО була запланована зустріч. Але його зазвичай довго не приводили - чекаєш хвилин тридцять, а тут довелося чекати близько двох годин, - починає розповідь Дар'я Шевченко. - І коли я його побачила, одразу все зрозуміла: весь одяг залитий кров'ю, у правій руці катетер, рани на лівій руці вже зашиті.

Максим Кириченко перебував у СІЗО лише десять днів, але з першого дня просив перевести його в платну камеру за 12 тисяч гривень на місяць.

- Там купа камер вільних, але чомусь довго вирішували, переводити чи не переводити. Нарешті, саме 20-го числа перевели. Але в камері перебував ув'язнений, який почав висувати моєму підзахисному претензії, передавати привіти від якихось ображених на Кириченка людей. А потім дістав ніж і завдав глибокої рани, - каже наша співрозмовниця. - Відразу ж була велика крововтрата. Розрізано плече, пошкоджено вену, зв'язки. 15 хвилин він стікав кров'ю.

За її словами, потерпілого відвезли до лікарні звичайною машиною, а не швидкою. Лікарі зашили рану, вену шунтували та повернули до СІЗО. На прохання Кириченка зателефонувати батькам чи адвокату та повідомити про те, що сталося, ніяк не відреагували.

Хотіли списати на нещасний випадок

Дар'я побачила свого клієнта лише наступного дня і змогла з ним докладно поговорити.

- За його словами, його наполегливо попросили підписати заяву, що він сам упав та пошкодив руку. За це обіцяли перевести в іншу вже одиночну камеру. Мовляв, там ніхто різати не буде і більше не повториться, - продовжує Дар'я Шевченко. – Зараз він у одиночній камері, але без медичної допомоги. У нього намагаються фізично відібрати забруднений одяг, щоб слідів події не залишилося.

Адвокат звернулася зі скаргою до Шевченківського райвідділу, Мін'юсту, департаменту виконання кримінальних покарань. Але...

– У Шевченківському райвідділі ще не розписано, хто нами займається. А це важливо, бо потрібно оглянути місце події, призначити експертизу, провести комплекс слідчих дій, - пояснює адвокат. -У департаменті виконання жодна гаряча лінія не відповідає. Також і у Мін'юсті. Навіть приїхавши туди і телефонуя за 10 різними номерами, я лише випадково потрапила на людину, яка підняла трубку і почула: «У нас о 4 годині корпоратив, тому ніхто вам допомогти не може».

Для того, щоб дати розголос справі, адвокат звернулася до ЗМІ.

– Отримати нормальне лікування мій підопічний не може. Навіть отримати список знеболювальних та антибіотиків. Жодної кваліфікованої медичної допомоги в нього немає. Навіть якщо людина наступає на іржавий цвях, без антибіотиків ніяк. А тут поранення нестерильним ножем, який незрозуміло як опинився там без відома адміністрації, – каже Дар'я Шевченко.

Посадили до матерого співкамерника

За словами нашої співрозмовниці, співкамерник, який завдав удару ножем, відбуває покарання за скоєння тяжких злочинів. І це викликає питання, чому до нього посадили людину без кримінального стажу, яку залучають за економічні злочини.

– Кириченко просто ботанік. Йому інкримінується економічний характер злочину. І крім того, я вважаю, підозра у нього необґрунтована, його все життя до цієї події свідчить про те, що він не здатен навіть контактувати зі зловмисниками, - стверджує адвокат Шевченко.

Вона наполягає – все сталося не випадково: у СІЗО нібито були вільні інші платні камери. Людина, яка поранила Кириченка, сиділа з іншим однокамерником, якого перевели перед тим, як туди поселили Кириченка.

- Для мене очевидно – це спланована акція. І вся ця кримінальна справа стосовно Кириченка виглядає замовною. Напевно, людина, яка замовила все це, хотіла так передати привіт. Ми не знаємо, чи він розраховував, що будуть такі тілесні ушкодження, - припустила адвокат.

Був фіндиректором агротрейдингової компанії

До потрапляння у Лук'янівське СІЗО Максим Кириченко був фінансовим директором в агротрейдинговій компанії, яка належить великому відомому бізнесменові.

- У чому суть претензій до Кириченка: власник компаній вважає, що частина угод у 2020-21 році була збитковою. І, відповідно, у цьому він бачить заподіяння шкоди його компанії. Хоча шкоди немає, - пояснює адвокат. - Моє завдання – забезпечити медичне спостереження підзахисному, для цього потрібно змінювати запобіжний захід, щоб Кириченко мав доступ до повноцінного лікування та міг отримати кваліфіковану допомогу. Адже виходить, що навіть платні камери не є безпечними.

Втім, обвинувачений може вийти на волю, але під заставу в 10 мільйонів гривень.

- Чому така сума- ніхто не пояснив, - стверджує Дар'я Шевченко.

В КПК є норма, що застава має становити від 80 до 300 прожиткових мінімумів. Максимальний кордон застави – 717 тисяч гривень.

- Якщо слідчий суддя вважає, що випадок є винятковим, він має право вийти за ці рамки. Але для сім'ї Кириченка навіть 717 тисяч – це вже із розряду непосильного. Але це хоча б у межах, визначених КПК, – продовжує наша співрозмовниця.

Компанія, в якій працював Кириченко, зазнала збитків у вигляді штрафних санкцій на 280 тисяч доларів. Проте, за словами адвоката, сам Кириченко не був підписанцем договору, який спричинив такий величезний штраф.