Шахраї розсилають запрошення зустріти Новий рік із Борисом Філатовим та сплатити меру вечерю

У міськраді Дніпра офіційно заявили, що повідомлення – фейк.

Павло ДАЦЬКОВСЬКИЙ.

Інтернет-шахраї придумали свіжу "новорічну" схему для виманювання у власників банківських карток важливих персональних даних. Жителів Дніпра заманюють на новорічну вечерю з міським головою Борисом Філатовим. Про це 22 грудня повідомляє пресслужба міської ради Дніпра.

- З сьогоднішнього дня у вайбері почали з'являтись повідомлення про зустріч Нового року з Борисом Альбертовичем у ресторані "Репортер". Офіційно заявляємо, що це фейк, - йдеться у повідомленні.

Повідомлення про виграш призу у вигляді вечері з мером мешканцям Дніпра розсилає нібито заступник Філатова та депутат облради Михайло Лисенко. Єдина умова – оплатити своє замовлення та замовлення гостя, тобто мера – оскільки призом є сама зустріч, а меню треба оплатити окремо.

Також одержувача просять повідомити номер картки, термін дії та CVV-код – причому вводячи власників карток в оману. Шахраї стверджують, що три цифри на обороті картки – це номер відділення банку, в якому вона видана, його і просять вказати.

У міськраді наполегливо просять людей, які отримали подібні повідомлення, у жодному разі не давати зловмисникам жодних номерів із банківських карток. Фейковим є і мобільний номер заступника міського голови Михайла Лисенка, з якого начебто надходять повідомлення про виграш.

Міський голова в соцмережах шахрайську схему поки що не коментував.

Ресторан "Репортер" належить бізнесмену Дмитру Погребову, який підтримував Філатова на перших виграних ним виборах міського голови та згодом (2015-2016 рр.) став секретарем міськради. Проте після конфлікту з мером покинув цю посаду, а потім взагалі склав депутатський мандат. У 2014-му Погребов прославився на всю країну, коли в іншому своєму ресторані «Coast» облив шампанським ведучу програми «Ревізор» Ольгу Фреймут.

Раніше цього року шахраї в інтернет просили у користувачів грошей від імені тоді ще головного санлікаря України Віктора Ляшка. Ексглава Мінекономіки Ігор Петрашко скаржився на те, що в мережі хтось виклав його номер телефону, причому не дійсний. Крім того, шахраї намагалися заволодіти особистими даними вкладників банків, маскуючись під голову НБУ Кирила Шевченка.