Посольства США та Великобританії прокоментували звинувачення Порошенка у держзраді

Дипломати уважно стежать за розслідуванням та наполягають, щоб воно не було політично мотивованим.

gbr.gov.ua

Посол Британії Мелінда Сіммонс заявила, що стежить за справою проти народного депутата, експрезидента Петра Порошенка, і наголосила на важливості неупередженого розслідування. Про це дипломат 21 грудня написала у твіттері.

– Уважно стежу за звинуваченнями, висунутими проти Петра Порошенка. Життєво важливо, щоб правоохоронні та судові органи займалися цією справою, як і будь-якими іншими, незалежно, неупереджено та професійно, забезпечуючи справедливість та повагу до процедур, – зазначила Мелінда Сіммонс.

Із заявою на тему Порошенка виступило і посольство США в Україні.

- Сполучені Штати уважно стежать за справою проти колишнього президента Порошенка. Дуже важливо, щоб процес та результат ґрунтувалися на принципах верховенства права, а не на політичних мотивах, - йдеться у заяві посольства у твіттері.

17 грудня під Радою слідчі намагалися вручити п'ятому президентові повістку - виклик до ДБР, але їм це не вдалося, цього ж вечора лідер "Євросолідарності" вирушив у заплановане закордонне відрядження. 20 грудня Петру Порошенку підписали підозру в держзраді та сприянні терористам і направили поштою (за місцями проживання та роботи). Експрезидента підозрюють у причетності до організації постачання вугілля з так званих "ДНР" та "ЛНР" у 2014-2015 роках. Раніше у цій же справі підозра в держзраді була озвучена Віктору Медведчуку.

Порошенка викликали на допит 23 грудня. У разі неявки підозрюваного він може бути оголошений у розшук.

Петро Порошенко, який перебуває за кордоном, заявив, що повернеться в Україну в першій половині січня, а не "за графіком Зеленського".