Український кондитер та екс-суддя кулінарного проекту "МастерШеф" Ліза Глінська розповіла, як приготувати новорічне печиво. Рецепти вона опублікувала в Інстаграмі.
Печиво з прогнозами
Інгредієнти:
- 120 г білка (4 шт.)
- 120 г цукрової пудри (5 ст. л. з гіркою)
- 90 г борошна (3,5 ст. л. з гіркою)
- 80 г вершкового масла
- цедра апельсина (або лимона)
Готуємо:
- З'єднуємо білок із цукровою пудрою.
- Розтоплюємо масло і додаємо до білка із цукровою пудрою, перемішуємо.
- Додаємо цедру, борошно та перемішуємо до однорідної консистенції.
- Перекладаємо у кондитерський мішок та відправляємо в холодильник на ніч.
- Вмикаємо духовку до 180 градусів.
- Відсаджуємо з мішка тісто у вигляді печива d 3 см на лист, вистелений пергаментом.
- Розподіляємо печиво ложкою, щоб вийшли кола d 7-8 см.
- Відправляємо випікатися в розігріту духовку – печиво по краю має зарум'янитися.
- Дістаємо печиво з духовки, гарячим складаємо кожне навпіл, а потім ще раз навпіл і поміщаємо у склянки, щоб воно охололо.
- Ховаємо у готове печиво записки із пророкуванням.
Тістечне безе "Ялинки"
Інгредієнти:
- 180 г білка
- 180 г цукру
- 180 г цукрової пудри
Готуємо:
- Змішуємо білок, цукор та цукрову пудру. перемішуємо до однорідності.
- Ставимо на парову лазню і тримаємо, перемішуємо, щоб цукор розчинився.
- Збиваємо масу до стійких піків.
- Перекладаємо до кондитерського мішка та за допомогою насадки "Закрита зірка", круглої насадки, "Сент-Оноре" "висаджуємо" ялинки.
- Посипаємо ялинки різнобарвною крихтою, кокосовою стружкою або подрібненими горіхами і відправляємо меренгу сушитися в розігріту до 90 градусів духовку на 1,5-2 години.
Кокосове печиво
Інгредієнти:
- 200 гр кокосової стружки
- 60 гр білка (2 шт)
- 130 гр цукрової пудри
- 110 гр яблучного пюре або яблука, натертого на дрібній тертушці.
Готуємо:
- Підготуємо яблуко: запікаємо його в мікрохвильовій печі або духовці, використовуємо м'якоть. Якщо немає часу – тремо на тертушці.
- Поєднуємо яблучне пюре з білком.
- Додаємо до пюре з білками кокосову стружку й цукрову пудру.
- Вимішуємо маси, формуємо невеличкі конуси розміром із волоський горіх.
- Випікаємо на деку в розігрітій до 160-165 градусів духовці до золотисто-коричневого кольору 20-25 хвилин.
- Зберігати у герметично закритому контейнері або пакеті, щоб не пересохло.
Флорентійське печиво
Інгредієнти:
- 50 г меду (або сиропу глюкози) (1 ст. л.)
- 50 г цукру (2 ст. л. з гіркою)
- 40 мл вершків (30-35%) (3 ст. л.)
- 20 г вершкового масла (2 ст. л. без гірки)
- 80 г мигдальних слайсів (3 ст. л. з гіркою)
- 30 г в'яленої вишні (2 ст. л. з гіркою)
- 20 г гарбузового насіння (1 ст. л. з гіркою)
- 50 г шоколаду (чорного чи молочного)
Готуємо:
- Включаємо духовку на 180 градусів.
- У сотейник відправляємо мед, цукор, вершки та вершкове масло, перемішуємо. Ставимо на плиту і при постійному помішуванні прогріваємо, щоб цукор розчинився, знімаємо з плити.
- Переливаємо масу в миску, додаємо мигдальні слайси, гарбузове насіння і вишню. Перемішуємо.
- Випікаємо у силіконових формах, висота приблизно 1 см. Можна випікати і на пергаментному папері.
- Відправляємо у розігріту духовку на 8-10 хвилин.
- Виймаємо з духовки і даємо повністю охолонути.
- Викладаємо на пергамент та поливаємо розтопленим шоколадом.
- Відправляємо у прохолодне місце, щоб "стабілізувався" шоколад.
Печиво з шоколадом та горіхами "Улюблене"
Інгредієнти:
- 150 г чорного шоколаду
- 70 г тростинного цукру (3 ст. л.)
- 100 г вершкового масла
- 80 г цукрової пудри (3 ст. л. з гіркою)
- 50 г яйця (1 шт.)
- 5 г розпушувача (1 ч. л. з гіркою)
- 150 г обсмажених горіхів (мигдаль, фундук, волоський горіх)
- 1 г солі (щіпка)
- 200 г борошна (8 ст. л. з гіркою)
Готуємо:
- Рубимо горіхи, попередньо обсмажені в духовці при 170 градусах протягом 12-15 хвилин.
- З'єднуємо горіхи, шоколад, цукор тростини, цукрову пудру, розпушувач, сіль і борошно. Перемішуємо.
- Додаємо кубики холодного вершкового масла, яйця. перемішуємо.
- Формуємо з тіста ковбаску діаметром 4 см, загортаємо у харчову плівку, прибираємо в холодильник на 1 годину.
- Знімаємо плівку з ковбаски, нарізаємо шматочки завтовшки 1,5-2 см.
- Формуємо печиво, викладаємо на лист з пергаментом. Відправляємо випікатися у розігріту до 170 градусів духовку на 15 хвилин.