ВООЗ схвалила вакцину Novavax для екстреного застосування

Новий препарат дозволить розширити програму COVAX.

pixabay.com

Всесвітня організація охорони здоров'я схвалила для екстреного використання препарат для вакцинації від ковіда Covovax. Цю вакцину виготовляють в Індії за ліцензією американської компанії Novavax. Про це повідомили у ВООЗ.

– Всесвітня організація охорони здоров'я випустила оновлений список препаратів для екстреного використання. Тепер до нього потрапила вакцина під назвою CovovaxTM, яка є частиною портфеля COVAX. Такий крок дозволить прискорити вакцинацію у бідних країнах, де її рівень залишається надто низьким, - повідомили в організації.

Перш ніж внести препарат до списку дозволених, група вчених з усього світу провела перевірки якості, безпеки та ефективності вакцини.

- Вакцина відповідає стандартам ВООЗ із захисту від COVID-19, її переваги набагато переважують будь-які ризики. Вакцина може використовуватись у всьому світі, - підкреслили в організації.

Зазначимо, що схвалення вакцини ВООЗ є обов'язковою умовою для попадання до списку програми COVAX, а також для міжнародних закупівель.

Нова вакцина містить крихітну частинку характерного для коронавірусу спайк-білка (S-білка, "шипа") вірусу SARS-CoV-2, що виробляється у клітинах комах. Після щеплення імунна система людини виробляє антитіла до цього білка, завдяки чому організм отримує захист від коронавірусу. Важлива перевага вакцини від Novavax у тому, що її можна зберігати у звичайних холодильниках, а отже – зручно перевозити на великі відстані.

На початку серпня Єврокомісія уклала з концерном Novavax контракт на закупівлю 100 млн доз вакцини для країн-членів ЄС у поточному та наступному році. За умовами договору, у 2021, 2022 та 2023 роках ЄС також закріплює за собою право додатково закупити ще 100 млн доз.