Рада ухвалила закон про розвиток трансплантології, який передбачає згоду на посмертне донорство через "Дію"

"За" проголосували 305 народних депутатів.  

Григорій КОСТАНТИНОВ

Верховна Рада ухвалила закон про розвиток трансплантології. “За” ухвалення законопроекту №5831 у другому читанні у четвер, 16 грудня, проголосували 305 народних депутатів.

Документ дозволяє давати згоду на посмертне донорство за допомогою програми «Дія», повідомив голова комітету зі здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

"Законопроект № 5831 передбачає затвердження нової процедури згоди на посмертне донорство (через додаток «Дія»), удосконалює алгоритми підбору пари донор-реципієнт, розширює коло осіб, які можуть приймати рішення з  вилучення органів, встановлює перехід від пілотного проекту трансплантації до фінансування з 2023 року за програмою медичних гарантій", – написав він у своєму телеграм-каналі.

Радуцький зазначив, що у 2019 році провели 78 операцій, у 2020-му – 118, а до кінця 2021 року планується досягти 250 операцій.

Повна назва законопроекту – "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині" (№5831). За основу законопроект прийняли 21 вересня. Закон набирає чинності з дня, наступного за днем ​​його опублікування.

Про те, що у «Дії» з'явиться заява про згоду на посмертне донорство, у серпні повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко. Він зазначив, що інформацію про таку заяву ніхто не повинен бачити, доки людина жива, навіть лікарі. Вона стане доступною, якщо у людини констатували смерть мозку, і тоді трансплант-координатор сформує картку потенційного донора у Єдиній державній інформаційній системі трансплантації.